fbpx
European Western Balkans
Politika

Antonijević: Srbija ne poštuje rokove za izmenu ustava

Milan Antonijević; Foto: Medija centar Beograd

BEOGRAD – Smatra se da rok iz Akcionog plana za poglavlje 23 ne može biti ispunjen do kraja godine, s obzirom na to da je radna grupa koja je oformljena sredinom 2015. godine kako bi radila na novom ustavu – po raspuštanju Skupštine prestala da postoji, piše Danas.

Direktor Jukoma (Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM), Milan Antonijević kaže da s obzirom da nema radne grupe koja bi se bavila izmenama ustava, „nije realno očekivati da će biti ispunjeni akcioni rokovi“, ali i dodaje da na njegovoj izmeni ne treba žuriti već treba organizovati javne rasprave koje bi novom ustavu donele legitimitet.

Profesorka prava, Vesna Rakić Vodinelić, smatra da nije verovatno da ustav bude izmenjen do kraja godine, ali i da ne treba isključiti scenario kojim se na ustavu radi „daleko od očiju javnosti i tajno“, te da se potom ustavni tekst usvoji bez ikakve debate.

Marko Đurišić, poslanik SDS je takođe izjavio za Danas da „ne postoji šansa da se do kraja godine donese demokratski ustav“, i da koliko je njemu poznato, još uvek se ne radi na njegovim izmenama.

Neki od problema koje obuhvata izmena ustava jesu problem Preambule koja se odnosi na Kosovo, kao i rešenje teritorijalne organizacije zemlje sa Vojvodinom kao jedinom pokrajinom, navodi Danas.

Prema Akcionom planu, rok za formiranje Radne grupe za izradu analize izmene ustavnog okvira je bio u 2015. godini, nakon čega je trebalo analizu predati Vladi i Skupštini, koje bi pokrenule predlog za promenu ustava. Rok za ovi aktivnost je bio prošle godine. Nakon toga bi Vlada predlog ustava dostavila Venecijanskoj komisiji na mišljenje, čiji je rok bio početak 2017. godine, te bi na kraju usvojila ustav u Skupštini do kraja ove godine.

Povezani članci

Evropski parlament odobrio pretpristupunu pomoć kandidatima od 14,2 milijarde evra

EWB

Dačić u Rimu na sastanku zapadnobalkanske šestorke

EWB

Vučić sa Mikserom o evropskom putu Srbije

EWB