fbpx
European Western Balkans
Politika

Antonijević: Tri decenije višestranačkog života, a kao da smo na početku

Milan Antonijević; Foto: Medija centar Beograd

BEOGRAD – Nadam se da ćemo nekad imati izbore na kojima će se govoriti o institucijama, a ne o pojedincima, izjavio je direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević za N1, dodavši da je atmosfera koja prati izborni proces opet “prilično uzavrela”.

“I kada vidite građane koji žele da izađu na izbore – optužbe protiv njih su jake, oni koji žele da ne glasaju – pritisci su na njih veliki. Ti pritisci su mnogo vidljiviji na lokalu, mnogo je teže u malim sredinama da se uzdržite od glasanja, jer će to negde biti evidentirano i moći ćete da pratite koji građani su se odlučili da bojkotuju. Možemo očekivati određene pritiske. Problemi postoje u svim zajednicama, oni postoje i u manjinskim zajendicama”, istakao je Antonijević.

Na pitanje šta menja izlaznost manja od 50 odsto, direktor Fondacije za otvoreno društvo kaže da nema jasne linije koja se povlači po tom pitanju.

“Zakon ne prepoznaje malu izlaznost, sve je na oceni onih koji prate izlazni proces i da li se legitimitet urušava malom izlaznošću. Ovde izlaznost inače nije tako velika, naročito ako je uporedite sa odzivom za pomoć od 100 evra svakom punoletnom građaninu, za tu se pomoć prijavio rekordan broj. Imate izlaznost od šest miliona ljudi, u poređenju sa onima koji žele ili ne žele da glasaju, to je veliki broj. I to je neuspeh svih kritičara da motivišu građane da glasaju”, smatra Antonijević.

Kada se govori o dijalogu vlasti i opozicije, Antonijević ističe da “očigledno sve mora da se uz mnogo muke napravi da biste za istim stolom imali sve učesnike političkog života” i mnogo je “nipodaštavanja”. Međutim, smatra da je ipak moguće održati neki dijalog.

“Postoji i značajan poziv SANU na razgovor i i širi društveni dijalog, i nadam se da će to proizvesti efekte jer je to institucija koja kad pozove oko značajnih pitanja – očekujem da će se svi morati odazvati, očekujem zrelost”, kaže on i dodaje da se “tri decenije upuštamo u višestranački život i evo gde smo došli, kao da smo na samom početku kod nekih pitanja, očigledno je sada pravo vreme da se ova pitanja započnu razrešavati”.

Povezani članci

Brnabić: Srbija ima principijelan stav po pitanju usklađivanja sa spoljnom politikom EU

EWB

Srbija juče nije otvorila klaster 1 u pregovorima sa EU, izjave premijerke i ministarke neprecizne

EWB

Pacoli u EU, Han i Mogerini očekuju plan za formiranje ZSO

EWB