fbpx
European Western Balkans
Društvo

Antonijević: U dijalogu važno govoriti i o statusu

Milan Antonijević; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BEOGRAD – U odnosu na zamrznuti konflikt koji danas imamo na Kosovu, svaki dijalog je ozbiljan pomak sa mrtve tačke, naročito ako se u njega uključe svi koji su se proteklih decenija bavili pitanjem Kosova sa potpuno različitih strana i čiji se stavovi sada sve više približavaju zvaničnoj politici, ocenjuje za Tanjug, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava, YUCOM, Milan Antonijević.

On očekuje da dijalog o budućnosti Kosova na koji je pozvao predsednik Vučić, uskoro počne, ali smatra da je važno da se definiše i okvir u kome će razgovor biti vođen, teme o kojima će se razgovarati, odnosno spremnost da se govori i o statusu južne pokrajine, kao i da se vidi kakav će biti odziv i reprezentativnost učesnika.

“To su pitanja koja su se pojavljivala u javnosti, a koja nisu bila predmet ozbiljne rasprave, ni u skupštini, ni u društvu, kao što smo videli do sad”, ukazuje Antonijević.

On veruje da je civilno društvo spremno da se uključi u dijalog.

“Razgovarali smo o pitanjima ratnih zločina, stradanja, žrtava i ostalim pitanjima i ranije, pa ne vidim zašto sada ne bi usmerili svoju energiju i na ovo pitanje”, kaže Antonijević.

Šta se može očekivati da proistekne iz dijaloga, Antonijević ne želi da procenjuje:

“Ako vladi dajemo 100 dana da bi procenili efekte njenog rada, tako i sada treba sačekati da vidimo koji su okviri, kako dijalog teče, pa onda davati neke pozitivne i negativne ocene”.

Siguran je, međutim, da građanima treba otvoreno saopštiti stavove koji će eventualno proisteći iz dijaloga, kako će oni uticati na njihov život, kako na život Srba na Kosovu, koja će biti njihova prava i koliko će biti zaštićena.

Povezani članci

Otvoren jedanaesti Mikser festival

EWB

Delegacija EU obeležila Dan Evrope

EWB

Imamo li kadrove za Evropu

EWB