fbpx
European Western Balkans
Politika

Antonijević: Zahtev da Fajon bude izuzeta iz međustranačkog dijaloga nije dobra poruka

Milan Antonijević; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BEOGRAD – Čuli smo dosta negativnih ocena i u Narodnoj skupštini i jedino i isključivo o Tanji Fajon, što je vrlo zanimljivo s obzirom da su iste poruke slali i ona i Vladimir Bilčik”, kaže za Radio Slobodu Evropu (RSE) izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo Milan Antonijević, dodajući ne uspeva da izvuče zaključak o razlozima zbog kojih Fajon ne nailizi na dobrodošlicu.

Antonijević je ocenio da je zahtev predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića da Fajon bude izuzeta iz nastavka dijaloga, oštra politička ocena koja nije dobra poruka.

“Mislim da je to jedna oštra politička ocena koja nije dobra kao poruka. Srbija, a naročito predsdenik Skupštine na koju se Evropski parlament oslanja, mora poslati poruku da je dijalog neophodan. Biranje posrednika i procena svake konkretne izjave nije nešto što će doprineti tom dijalogu”, rekao je Antonijević.

On je podsetio da je u potpunosti identična poruka koju svi članovi delegacije Evropskog parlamenta šalju Srbiji, kako Tanja Fajon tako i Vladimir Bilčik.

Antonijević je istakao da je svrha samog Evropskog parlamenta da ukaže na određene probleme i da pomogne vlastima Srbije da nađu izlaz iz situacije u kojoj se Srbije nalazi.

“Tako da mislim da bi zaista trebao da se napravi jedan zaokret, što bi stranci rekli – U-turn. Da se veruje tome da je misija Evropskog parlamenta potrebna Srbiji, da je to jedan od načina za prevazilaženje svega onoga o čemu govorimo od sredine 2019. godine i tog dijaloga koji smo započeli na Fakultetu političkih nauka, kasnije deo toga preneli na Evropski parlament, a sada u ovoj trećoj rundi u potpunosti će to voditi Evropski parlament i ne vidim razloga da se na tako negativan način govori o onima koji su poslati u Srbiju”, rekao je izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo.

Prema njegovim rečima, sam međustranački dijalog je potreba na koju su organizacije civilnog društva ukazivale, a to pitanje našlo se i u Izveštaju EK koji je objavljen početkom te godine.

“Sredinom 2019. ušli smo kao civilno društvo pokušavajući da posredujemo između različitih političkih opcija koje su bile – jedni u parlamentu, a drugi na ulici. Očigledno da postoji neophodnost nadziranih odnosa prema tim pitanjima, naročito prema izborima, a i drugim delovima našeg političkog života koji unosi mnogo više podela nego što bi trebalo”, istakao je Antonijević.

Antonijević je naveo da nije moguće nekog isključiti iz posredovanja u dijalogu s obzirom na interna pravila EU o predstavljanj, dodajući da Srbija ide ka EU te će joj Evropski parlament postati svakodnevni deo političkog života.

“Tako da ukoliko želite da vaši poslanici iz Srbije tamo sede za nekih pet ili kolo godina morate poštovati sve parlamentarne grupe, sve poslanike, ne možete imati neke izjave koje su zaista omalovažavajuće prema pojedinim stavovima. Ovde može doći do polemike, ali ne i od odbijanja razgovora”, zaključio je Antonijević.

Povezani članci

Srbija skinuta sa liste zemalja visokog rizika od pranja novca i finansiranja terorizma

Tanjug

Miščević: Članice mogu dati “zeleno svetlo” za pet poglavlja

EWB

Trampov stav prema uzajamnom priznanju Srbije i Kosova nije se razlikovao od Bajdenovog

Sofija Popović