fbpx
European Western Balkans
Politika

AP Vojvodina predstavljena na Evropskoj nedelji regiona

Zastave Evropske unije; Foto: Pixabay
Zastave Evropske unije; Foto: Pixabay

BEOGRAD – Delegacija AP Vojvodine, koju u Briselu predvode predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor predstavila je danas na Evropskoj nedelji regiona ovu pokrajinu i održala niz sastanaka sa predstavnicima nemačke regije Hesen, Gornje Austrije, italijanskih regija Lombardija i Umbrija, kao i sa predstavnicima Osječko- baranjske županije.

Sastanci su održani sa šefom predstavništva Hesena pri Evropskoj uniji Fridrihom fon Hojsingerom , predsednikom Skupštine Gornje Austrije Viktorom Ziglom, šefom predsedništva Lombardije u EU Rafaelom Raja i županom Osječko-baranjske županije Ivanom Anušićem.

U razgovorima koji su se vodili tokom učešća delegacije AP Vojvodine na Evropskoj nedelji gradova i regija, razmotrene su mogućnosti za konkretizaciju odnosa i intenziviranje dosadašnje saradnje koju Vojvodina ima sa ovim regionima u različitim oblastima.

Posebno je istaknut zajednički interes da se napravi iskorak u dosadašnjoj saradnji kroz povezivanje razvojnih agencija, posebno na projektima ka evropskim fondovima, kao i povezivanje naučnih i tehnoloških institucija.

U cilju unpređenja ekonomskih odnosa i privredne saradnje istaknuto je da je važno i povezivanja privrednih komora radi organizovanja direktnih susreta privrednika i za predstavljanje potencijala za ulaganje.

U razgovorima je ocenjeno da i intenziviranje parlamentarne saradnje doprinosi bol?em upoznavanju, te da je bitno da se konkterizuju okviri koju su na raspolaganju u protokolima i sporazumima o saradnji koje Vojvodina ima potpisane sa ovim regijama, saopšteno je iz Vlade AP Vojvodine.

Mirović: Ukazali smo i na evropski put Srbije

Predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je da je delegacija Vojvodine, kroz direktne kontakte koje je u Briselu imala sa važnim evropskim regijama, uspela da ukaže na ukupan put Srbije.

“Zaista i kroz nastup predsednice Vlade pred poslanicima Evropskog parlamenta, ali i kroz direktne naše kontakte koje smo imali sa ovim važnim regijama, mislim da smo uspeli da ukažemo na ukupan put naše zemlje, na sve njene vrednosti, ali da, posebno kada je o Vojvodini reč, objasnimo mnoge stvari, potcrtamo one kvalitete koje Vojvodina ima i da jednostavno prikažemo Vojvodinu u pravom svetlu”, rekao je Mirović sinoć za Tanjug.

Povezani članci

Zaključci dijaloga: Potrebna opipljiva poboljšanja, izbori najkasnije moguće

Tanjug

Helbah: U EU integracijama nema “popusta” ni za koga

EWB

Kocijančič: Nastavak dijaloga u interesu svih, datum nije određen

EWB