fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Apaturaj: NATO poštuje neutralnost Srbije i nije u potrazi za novim članicama

Džejms Apaturaj; Foto: NATO

BRISEL – NATO poštuje vojnu neutralnost Srbije i on nije u potrazi za novim članicama, rekao je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE), Džejms Aptaturajzamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbednosnu politiku.

“Iskreno, mi nismo u potrazi za novim članicama. Naš pristup jeste da ostavimo otvorena vrata zemljama koje ispune standarde i žele da se priključe. Srbija je 100 odsto jasno dala do znanja da je ne zanima članstvo, niti sada, niti u bliskoj budućnosti. Mi to poštujemo. Mi poštujemo njihovu neutralnost”, istakao je Apaturaj za RSE.

Apaturaj je istakao da će KFOR-ova misija na Kosovu ostati nepromenjena i pored odluke da se formira Vojska Kosova.

“Svi mogu biti uvereni da će vojna operacija ostati i nastaviti da obavlja svoj posao koji podrazumeva da osigura bezbedno okruženje. Kada je u pitanju kakvu će reformsku podršku NATO pružiti KBS ili potencijalnoj budućoj kosovskoj vojsci, mi interno razmatramo šta će to podrazumevati”, rekao je Apaturaj za RSE.

On je dodao da nije tajna da u NATO-u imaju problem država koje priznaju i ne priznaju Kosovo. Ističe da upravo zbog toga diskusija o posledicama donešene odluke o formiranju Vojske Kosova još uvek nije gotova.

“Naravno, postoje i veća politička pitanja koja se tiču, na primer, naše podrške dijalogu između Prištine i Beograda. Ali NATO je posvećen u obezbeđivanju bezbednog okruženja na Kosovu, ali i doprinošenju boljim odnosima između Kosova i njegovih suseda”, rekao je Apaturaj i dodao da NATO ima izuetne odnose sa Srbijom, kao i da na Zapadnom Balkanu nije ostalo puno suštinskih pitanja osim dijaloga Beograda i Prištine.

Ponuda za ANP je još uvek otvorena vladi BiH; Severna Makedonija na proleće postaje članica

Apaturaj se osvrnuo i na odnose koje NATO ima sa Bosnom i Hercegovinom. N pitanje da li NATO poseduje mehanizam kojim može da obaveže vlasti u BiH da donese Godišnji nacionalni program (ANP), Apaturaj je rekao da Alijansa ne poseduje tako nešto.

“Mi smo im ponudili pozivnicu kako bismo rekli da smo otvoreni da primimo Godišnji nacionalni program i još smo otvoreni za to. Iz naše perspektive, želimo da predaju ANP jer nam to daje veću šansu da podržimo reforme u BiH. Mislim da svi, u svim dijelovima vlasti, ali i građani, žele da se reforme provedu, a ovo pomaže nama da pomognemo njima”, rekao je Apaturaj za RSE.

On je takođe dodao da NATO nikada nije postavio uslov da se formiranje vlasti poveže za ANP i NATO-u nije potrebno da vlast u BiH napravi od ovoga pitanje od koga će zavisiti formiranje vlade.

“Nema vremenskog ograničenja (za predaju ANP). Možemo nastaviti sarađivati u okviru programa kojeg imamo i to je ono što radimo”, istakao je Apaturaj.

On se osvrnuo i na pristupanje Severne Makedonije Aijansi i istakao da jo tako nešto neupitno.

“Jedini otežavajući faktor je zastoj u Španiji o formiranju vlade. Znate da su imali nekoliko izbora i jednostavno imaju mehanizme da vlada bude postavljena kako bi se naredni koraci mogli desiti i koji će se desiti. Očekujemo da će se, u rano proleće, Severna Makedonija pridružiti Alijansi”, objasnio je Apaturaj.

Apaturaj je rekao i da je “NATO” živ, ali je priznao da postoje tenzije među saveznicima o severu Sirije i zaštite životne sredine. Međutim, on je rekao da zato služi politička diskusija i izrazio je oekivanje da će početkom decembra tokom samita u Londonu doći do većeg angažovanja NATO-a.

Povezani članci

D’Adario: KFOR je posvećen zaštiti svih ljudi na Kosovu

Mateja Agatonović

Srbija ostaje vojno neutralna zemlja

EWB

2BS Forum: Region treba da se drži zajedno

EWB