fbpx
European Western Balkans
Region

Apostolova: Lideri odgovorni da formiraju stabilnu vladu

Natalija Apostolova; Foto: Kancelarija Evropske unije na Kosovu

PRIŠTINA – Šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova izjavila je danas da je na političkim liderima sada odgovornost da formiraju stabilnu vladu koja će služiti interesima naroda i istakla da EU bez odlaganja očekuje primenu sporazuma postignutih u dijalogu Beograda i Prištine.

Ona je u pisanoj izjavi nakon potvrde rezultata izbora na Kosovu održanih 11. juna, pohvalila “narod Kosova za mirno ponašanje” tokom izbora, kao i Centralnu izbornu komisiju za profesionalno obavljanje svoje dužnosti.

“Sada je odgovornost na političkim liderima da poslušaju svoje građane i oforme stabilnu vladu koja će služiti interesima naroda”, navela je Apostolova.

Kosovo je suočeno sa mnogim izazovima, od visoke nezaposlenosti i lošeg učinka prosvetnog sistema, do korupcije i loše vladavine prava, što, kako je rekla, ostaje prepreka za privlačenje održivih investicija za razvoj ekonomije.

“Stoga, od presudnog je značaja da politički lideri ozbiljno shvate te izazove, oforme jaku vladu i upuste se u reforme koje narod želi”, rekla je Apostolova.

Podsetivši da je ove sedmice u Briselu održan neformalni sastanak predsednika Srbije i Kosova čiji je domaćin bila visoka predstavnica EU Federika Mogerini, Apostolova je navela da to “potvrđuje posvećenost EU u pravcu evropske perspektive Kosova i Srbije”.

“Očekujemo primenu sporazuma postignutih u dijalogu, bez odlaganja”, naglasila je Apostolova.

EU će, prema njenim rečima, nastaviti da pruža pomoć Kosovu, ali da bez obzira na to ko će formirati novu vladu, EU očekuje ubrzavanje i pridržavanje agendi reforme.

“Narod Kosova očekuje odgovorno rukovodstvo koje će učiniti važan napredak na evropskom putu. Sada je na tim liderima da obave svoj posao“, zaključila je Apostolova.

Povezani članci

Balkan ne sme biti zaboravljen pri stvaranju “nove Evrope”

EWB

Jusko: Kraj septembra rok za BiH u Transportnoj zajedici

EWB

Burazer: Stabilnost regiona povezana za EU integracijama

EWB