fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Apostolova: Najbolje rešenje za nastavak dijaloga je ukidanje taksi

Natalija Apostolova; Foto: Kancelarija EU na Kosovu

PRIŠTINA – Šefica kancelarije EU u Prištini Natalija Apostolova izjavila je danas za RTK2 da je najbolje rešenje za nastavak dijaloga Beograda i Prištine da kosovska vlada ukine takse na proizvode iz centralne Srbije i podsetila da su uvođenjem taksi prekršeni sporazumi CEFTA i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Ona je navela da dijalog nije suspendovan, ali da je svakako u problemu i dodala da se sada traži izlaz iz te situacije kako bi se obe strane vratile za pregovarački sto.

“Da bi se nastavio dijalog mora doći do povlačenja takse i mora biti političke volje da se dođe do obostrano prihvatljivog rešenja”, rekla je Apostolova.

Ona angažovanje Nemačke i Francuske vidi kao podršku nastavku dijaloga, koja je, kako kaže dobrodošla, ako će dati rešenje.

Komentarišući najave predstavnika kosovske vlade da neće dozvoliti formirnje Zajednice srpskih opština, Aposolova je rekla da je nemoguće eliminisati ono što je dogovoreno i dodala da obe strane imaju obavezu da sprovedu odredbe Briselskog sporazuma.

Povezani članci

Vučić i Tači smatraju da je otvoren prostor za dijalog

EWB

Vučić i Tači se sastali s Mogerini: EU očekuje brzo ispunjavanje preuzetih obaveza

EWB

Rešavanje statusa Kosova: Hoće li doći do pomeranja granica?

EWB