fbpx
European Western Balkans
Politika

Apostolova: Za formiranje ZSO potrebno vreme

Natalija Apostolova; Foto: Kancelarija Evropske unije na Kosovu

PRIŠTINA – Poslanici Srpske liste na Kosovu i šefica kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova sastali su se i naglasili su važnost sprovođenja sporazuma iz Brisela, pre svega uspostavljanja Zajednice srpskih opština, i dobili poruku da će taj proces potrajati, ali da je neophodno da se sa njim što pre krene.

Poslanici Srpske liste su na sastanku obrazložili na koji način će nastupati u ovom sazivu skupštine, ukazujući na neke od ključnih problema sa kojima se suočavaju Srbi sa Kosova, javlja RTK2.

Oni su naglasili i važnost sprovođenja sporazuma postignutih u Briselu, pre svega onog koji se odnosi na uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

S druge strane, dobili su poruku da će taj proces potrajati, ali i da je neophodno da se sa njim što pre krene.

Ono što je za poslanike Srpske liste bitno u ovom trenutku je da se pitanje oko formiranja Vojske Kosova ne aktualizuje, jer je, kako kažu, njihov stav po tom pitanju jasan.

“Kosovo ima veće probleme, probleme koje treba da rešavamo i imamo mnogo sporazuma koji su postignuti u Briselu koji treba da se sprovedu, nego da se bavimo temama koje nisu trenutno od ključnog značaja”, istakao je potpredsednik skupštine i poslanik Srpske liste Slavko Simić.

Apostiolova je rekla da je, “asocijacija opština sa srpskom većinom nešto što se mora sprovesti”.

“Budimo iskreni, biće potrebno vremena da se ova, recimo organizacija, uspostavi, ali se slažem sa vama da je neophodan početak. Pokušala sam da to pokrenem sa prethodnom vladom, ali verujem da sa ovom vladom postoji iskrena volja. Prosledili smo našu poruku premijeru, ali je sada koncentracija na lokalnim izborima, i nakon njih ćemo pažljivije raditi na ovom pitanju”, rekla je Apostolova.

Šefica kancelarije EU na Kosovu ocenila je da je dijalog neophodan i u procesu transformacije Bezbednosnih snaga u Vojsku Kosova.

“To zavisi od obe strane, kako će one razgovarati, kako da pronađu načine za rešenja ovih osetljivih pitanja”, ocenila je Apostolova.

Povezani članci

Dačić: Trajno rešenje za Kosovo je “vin-vin” kombinacija

EWB

Opozicija diskutovala sa poslanicima Evropskog parlamenta: Srbija ima mnoge probleme

EWB

Evropska komisija pozvala Srbiju da omogući uslove za posmatrače izbora

EWB