fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine Politika

Arifi: Srbija da sprovede sporazume, Kozarev: Priština sahranjuje dijalog

Beograd - Priština; Foto (c) EPA / Valdrin Džemaj

PRIŠTINA – Šef prištinskog tima u tehničkom dijalogu sa Beogradom, Avni Arifi, nastavlja da polemiše sa zvaničnicima vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju, ocenivši da, kako je naveo, Srbija treba da pokaže “visoku ozbiljnost, i da sprovede sporazume potpisane u Briselu, a ne da se bavi glasinama”.

„Nismo ništa ni odbili osim ”prebiranje po trešnjama”. U ovom dijalogu ne možeš da izabereš šta želiš da sprovedeš, već da sprovedeš postignute sporazume“, rekao je Arifi za prištinski portal Indexonline.

Inače, Arifi je sinoć izjavio da je Priština odbila da učestvuje na sastanku u Briselu, koji je trebalo da bude održan krajem ove sedmice.

Arifi tvrdi da je takvu odluku Priština donela jer “Srbija nastavlja da sprečava primenu energetskog sporazuma”, već da insistira samo na formiranju Zajedice srpskih opština.

Zameik direktora vldine Kancelarije za KiM Dušan Kozarev je ocenio da Arifi iz dana u dan provokativnim izjavama sahranjuje dijalog Beogada i Prištine, te da je oslednji trenutak da EU, kao posrednik u dijalogu, stane na put takvoj bahatosti i samovoli.

Kozarev je rekao da za Srbiju dijalog, od kojeg zavisi stabilnost regiona i budućnost kako srpske tako i albanske dece, nije ni činija sa trešnjama ni švedski sto, i samo želimo da Priština prestane da beži od obaveza i da sprovede prvih šest tačaka Prvog briselskog sporazuma.

“Sve ostalo iz tog sporazuma Beograd je sproveo, a pitanje energetika za kojim Arifi poseže kao alibijem za nečinjenje uopšte nije deo Prvog briselskog sporazuma i ne može biti uslov ni za šta, pa ni za konstruktovnost Prištine po pitanju ZSO”, zaključio je Kozarev.

Povezani članci

Skupština i Evropski parlament usvojili zajedničku deklaraciju, neslaganja tokom debate

EWB

Bandović: Pokušaj održanja “fasadne” demokratije više nije moguć

EWB

Varhelji u Beogradu: Važno održati zamah procesa proširenja

EWB