fbpx
European Western Balkans
Evropa

Austrija i Nemačka jednoglasno protiv predloga novog budžeta EU

Zastava EU; Foto: Evropska unija

BERLIN – Nemačka i Austrija odbijaju aktuelni predlog budućeg budžeta EU i smatraju da, posle istupanja Velike Britanije iz članstva Unije, treba sprovesti reforme koje bi EU učinile konkurentnijom i delotvornijom, istakli su danas u Berlinu nemačka kancelarka Angela Merkel i njen austrijski kolega Sebastijan Kurc, prenosi Tanjug. Kurc je danas započeo dvodnevnu posetu Nemačkoj, kako bi sa nemačkim kolegama razgovarao o pravcu razvoja Evropske unije (EU) nakon Bregzita.

“Nakon Bregzita moramo da jačamo našu konkurentnost, moramo brže delovati, ako želimo da budemo globalni igrač”, istakla je Merkel. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da “EU želi da da veći geopolitički doprinos, a to je samo moguće ako budemo i ekonomski jaki. Ako za to bude potrebno menjati sporazum, onda smo na to spremni”, podvukla je ona.

Kako izlazak Velike Britanije iz EU predstavlja udar na zajednički budžet zemalja-članica, Evropska komisija predložila je da zemlje učestvuju u budžetu sa 1,1 odsto BDP-a.

Ranije ovog meseca, Kurc u intervjuu za austrijski radio Oe1 naveo da Austrija smatra izdvajanje od 1,1 odsto BDP-a u evropski budžet previsokim i dodao da se nada novom predlogu. On je tada rekao da, ukoliko Evropska komisija bude insistirala na ovom predlogu, za to neće dobiti podršku Beča, kao ni drugih zemalja neto-platiša – Nemačke, Holandije, Švedske i Danske.

Šefovi država i vlada zemalja-članica EU održaće vanredni sastanak 20. februara u Briselu, gde će pokušati da se dogovore o novom evropskom budžetu.

Povezani članci

Junker: Proširenje u narednom mandatu Evropskog parlamenta

EWB

Fabrici: Brisel sa pažnjom i zabrinutošću prati dešavanja u Beogradu

EWB

Neograničena vladavina dekretima: Orbanova vlada poslala zakon o vanrednom stanju u parlament

EWB