Austrija pozdralja Makronov plan za reformu EU

Emanuel Makron; Foto: Tanjug / Lionel Bonaventure / Pool / AP

BEČ – Predsednik Austrije Aleksandar van der Belen pozdravio je danas govor francuskog kolege Emanuela Makrona o reformi EU.

„U debati o daljoj integraciji EU vratio mi se optimizam“, rekao je Van der Belen, ukazujući na nedavni govor predsednika Evropske komisije Žan Klod Junker i Makrona.

Samo ujedinjena Evropa, prema njegovim rečima, može da zauzme svoje mesto u svetu, dok su nacionalne države za to premale.

Istakao je da je potrebna snažna, ujedinjena Evropa, koja bi se suočila sa izazovima kao što su zaštita klime, ljudskih prava, vladavine prava, zalagala za razoružanje i multilateralizam.

Takođe i parlamentarne partije Socijaldemokratska stranka (SPO), Narodna partija (OVP), Zeleni i Neos pozdravili su govor Makrona, dok je Slobodarska stranka (FPO) bila skeptična.

Generalni sekretar FPO Harald Vilimski smatra da je „novi podsticaj centralizacije“ potpuno pogrešan odgovor na šok Bregzita.

Na drugoj strani kancelar i lider SPO Kristijan Kern istakao je da se slaže sa Makronom da je Evropi potreban preokret u ekonomskoj, trgovinskoj i socijalnoj politici.

„Od Makrona opisani koncept Evrope, koaj štiti, je upravo ono što građani očekuju“, poručio je on.

Lider OVP Sebastijan Kurc istakao je da da su brojni predlozi Makrona predlozi koji idu u pravom smeru, ali ujedno se protivi socijalnoj uniji.

Puna euforije zbog govora Makrona je nosilac liste Zelenih Ulrike Lunaček. „Šapo gospodine Makron. Konačno jedan predsednik govori o konkretnim reformama za snažnu Evropu“, poručila je ona.

Šef Neos-a Matias Štrol ocenio je da je Makron izneo „hrabru viziju Evrope“, dodajući da je potrebna jasna proevropska perspektiva, a ne stalni krizni modus