fbpx
European Western Balkans
Evropa

Austrija spremna da posreduje u sporu oko granice

Aleksander Van der Belen; Foto: Evropski parlament

SALCBURG – Predsednik Austrije Aleksander van der Belen pozvao je danas Hrvatsku i Sloveniju da reše bilateralni spor oko granice na Jadranu i rekao da je zvaničan Beč spreman da posreduje, dok su njegove slovenacke i hrvatske kolege ponovile oprečne stavove o ovom pitanju.

„Učinićemo sve da se taj problem reši“, kazao je Van der Belen, na konferenciji za štampu posle trilateralnog sastanka sa hrvatskom koleginicom Kolindom Grabar Kitarović i slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom u Salcburgu.

Van der Belen je istakao da Austrija po ovom pitanju ima „tipično austrijski neutralni stav“, pošto mu je stalo do osnosa sa obe države.

Ljubljana i Zagreb, kako je poručio, trebalo bi da, odluku Arbitražnog suda od kraja juna, vide kao „odlučujući korak ka konačnom rešenju spora“.

Pahor i Grabar-Kitarović, su na zajedničkoj konferenciji za štampu, ponovili različite stavove svojih zemalja u vezi graničnog spora.

Dok Slovenija insistira na primenu odluke Arbitražnog suda, Hrvatska želi nastavak bilateralnih razgovora o tom pitanju.

„Nije pitanje da li će odluka međunarodne arbitraže biti primenjena, već kada i kako“, poručio je Pahor.

On je istakao da su obe zemlje u obavezi da poštuju međunarodno pravne odluke, a Slovenija, kako dodaje, čeka sada na „mali signal“ hrvatske strane da želi da primeni odluku.

„Mi ne prihvatamo tu odluku“, rekla je Grabar-Kitarović napadajući predsedavajućeg Arbitražnog suda Francuza Zilbera Gijoma zbog pristrasnosti, pošto je slovenačkoj strani nedozvoljeno prosleđivao informacije.

Istovremeno je umanjila značaja konflikta između dve zemlje, i kazala da postoji već niz sporazuma koji regulišu granični saobraćaj i ribarenje u spornim vodama.

„Ne bi trebalo da dopustimo da to pitanje dominira našim odnosima. Svako želi da vodi normalan život i ne bi trebalo da dozvolimo da nas to deli. Važno je da situacija između dve zemlje ostane mirna“, naglasila je šefica hrvatske države.

Van der Belen je poručio da emocije treba spustiti i da Slovenija i Hrvatska treba da sednu i razgovaraju, kako bi videli šta je „pravi problem“.

On je izrazio zadovljstvo što bilateralni sastanci pružaju mogućnost za razgovore i o takvim pitanjima.

Povezani članci

Savet EU danas o problemima u saobraćaju na SLO-HR granici

EWB

Besplati WI-FI u svim država EU do 2020.

EWB

Junker i Tusk će zatražiti sastanak sa Erdoganom

EWB