fbpx
European Western Balkans
Politika

Austrija: Srbija na stabilnom kursu u pravcu članstva u EU

Sebastijan Kurc; Foto: Evropska komisija

BEČ – Srbija je poslednjih godina na stabilnom kursu u pravcu članstva u EU, istakalo je Ministarstvo spoljnih poslova Austrije

“Međutim, nalazi se na početku dugog puta na kojem moraju biti preduzeti još pojedini teški reformski procesi i sprovedene potrebne promene. EU će u nastavku i dalje insistirati na puno pridržavanje Kopenhaških kriterijuma. Instrument pristupnih pregovora pruža, prema našem mišljenju, najbolji okvir za traženje potrebnih reformi i promene u društvu. S naše strane ćemo to tematizovati i u dalje u razgovorima sa predstavnicima srpske države”, naglašava Ministarstvo.

U odgovor na otvoreno pismo, koje su 29. aprila učesnici bečkog skupa podrške protestima koji su bili održavani u Srbiji uputili šefu austrijske diplomatije, kaže se da Austrija podržava evropsku perspektivu Srbije, kao i drugih zemalja na zapadnom Balkanu, i mišljenja je da je Srbija na tom putu ostvarila ohrabrujući napredak, ali istovremeno postoji razvoj koji nije kompatibilan sa članstvom.

“EU se u više navrata izjašnjavala o tome, poslednji put na Savetu u decembru. Tada je, u zaključcima, jasno stavljeno do znanja da je u oblasti vladavine prava, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, slobode medija i slobode izražavanja, kao i poštovanju osnovnih prava neophodan dalji napredak”, navodi se u pismu Ministarstva spoljnih poslova.

Osvrnuvši se na proteste koji su održavani u Srbiji, austrijsko ministarstvo ističe da je to važan iskaz demokratije i da je važno da ostanu mirne.

Isto tako je vazno, kako se podvlači, da se civilno društvo jasno izjasni o razvoju i traži dijalog sa politikom kako bi se podstakle potrebne promene u zemlji.

Zbog toga se Austrija, podseća Ministarstvo, povodom Samita u okviru Berlinskog procesa 2015. u Beču, založilo za uključivanje civilnog društva u taj proces, a takav forum je potom održan u Parizu, i biće održan i u Trstu u julu.

“Ako sve strane društveno-političkog života nađu put ka dijalogu o izazovima zemlje, to će dugoročno pomoći Srbiji  pravcu EU i jačanju stailne i otvorene demokratije. Austrija je, u svakom slučaju, spremna da takav civilno-društveni pokret podrži i Srbiji će na tom putu pomagati i ubuduće”, poručuje Ministarstvo.

Povezani članci

Tonino Picula predstavio nacrt rezolucije o proširenju u Evropskom parlamentu

EWB

Ursula fon der Lajen otpočela trodnevnu posetu regionu Zapadnog Balkana

EWB

Brnabić: Jačanje IT sektora – okosnica ekonomskog razvoja Srbije

EWB