fbpx
European Western Balkans
Pregovori

Austrija za otvaranje najmanje tri poglavlja sa Srbijom u decembru

Zastave Srbije, EU i država članica; Foto: Evropska unija

BRISEL – Austrija, koja trenutno predsedva EU, planira da u decembru organizije Međuvladinu konferenciju EU-Srbija na kojoj bi bila otvorena najmanje tri poglavlja, rečeno je Tanjug-u u Briselu.

”Planovi austrijskog Predsedavanja su da održimo Međuvladinu konferenciju u decembru. Naša namera je da otvorimo najmanje tri poglavlja sa Srbijom”, izjavio je portparol austrijskog predsedavanja.

U Savetu su, za Tanjug, potvrdili da je trenutni plan Austrije da se u decembru održi regularna Međuvladina konferencija sa Srbijom, ali i dodali da mnogo toga još zavisi od postignutog napretka u pristupnim pregovorima.

“U radim telima Saveta trenutno se radi na tri pregovaračka poglavlja: poglavlju 9 koje se odnosi na finanskijske usluge, poglavlju 17 koje se bavi ekonomskom i monetarnom politikom i poglavlju 18 što je statistika. Pošto je rad na tim poglavljima još u toku, suviše je rano reći kada bi ona mogla biti otvorena”, kažu izvori Tanjug-a u Savetu.

Evropski diplomatski izvori navode da je u opticaju i mogućnost da se u oktobru održi takozvana prelazna Međuvladina konferencija na kojoj bi moglo biti otvoreno jedno novo poglavlje.

Srbija je, u međuvremenu, Savetu dostavila na razmatranje i pregovaračku poziciju za poglavlje 2 koje se tiče slobode kretanja radika, a ovih dana se očekuje i dostavljanje pozicija Srbije za poglavlje 4, o slobodi kretanja kapitala.

U diplomatskim izvorima u Briselu kažu da se i Austrija, kao zemlja predsedavajuća EU do kraja godina, kao i Srbija, trude da zemljama članicama EU što bolje predstave dosadašnji napredak Srbije kako bi se povećale šanse za otvaranje što većeg broja poglavlja i brži napredak u pristupnim pregovorima.

U skaldu sa tim organiziju se i sastanci u Briselu na kojim se zemlje članice obaveštavaju o tome šta je Srbija uradila u ključnim poglavljima 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava, slobode i osnovna prava.

U Savetu podsećaju da je napredak u poglavljima koja se odnose na oblasti vladavine prava i osnovnih prava kao i napredak u procesu normalizacije odnosa sa Prištinom od ključne važnosti za određivanje ukupne brzine pristupnih pregovora.

Povezani članci

U junu moguće otvaranje još nekoliko poglavlja

EWB

Nacrt izveštaja EP o Crnoj Gori: Postignut napredak, potrebne dalje reforme

EWB

Otvoreno Poglavlje 9: U interesu Srbije da ubrza reforme

EWB