fbpx
European Western Balkans
Politika

Austrijski ministar spoljnih poslova: Postoji geopolitička potreba za proširenjem Evropske unije

Aleksander Šalenberg; Foto:Flickr / Österreichisches Außenministerium

ALBAH – Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg za podkast briselskog Politika rekao je da postoji geopolitička potreba za proširenjem EU na Zapadni Balkan, Ukrainu i Moldaviju. On je predložio napuštanje “binarnog razmišljanja” o proširenju i postepeno uključivanje zemalja kandidata u određene oblasti politika i institucija.

“Da li smo kao Evropska unija sposobni da izvozimo stabilnost, ili želimo rizik od uvoza nestabilnosti i nesigurnosti? I ne govorim samo o Ukrajini i Moldaviji. Pet stotina kilometara južno od Beča imamo Zapadni Balkan. Naš primarni zadatak je da obezbedimo i ovaj region”, rekao je austrijski ministar.

Šalenberg veruje da je sada trenutak da EU bude smela i promeni pristup prema proširenju tako da svaka od šest zemalja Zapadnog Balkana, Ukrajina i Moldavija postanu deo Evropske unije.  On je podsetio da je Zapadnom Balkanu pre dvadeset godina u Solunu obećano da će postati punopravni članovi Evropske unije.

“Dvadeset godina kasnije, ništa se nije pomerilo. Rusija ima kapacitet da vrlo lako uzburka stvari. Naš zadatak je da pacifikujemo i stabilizujemo ovaj region. Obećali smo im punopravno članstvo, ali nismo postupili u skladu sa tim”, rekao je Šalenberg, dodajući da je vreme da se proširenje ne shvata više kao birokratski poduhvat.

Prema njegovim rečima, EU bi trebalo da prekine binarno da razmišlja o politici proširenja – ili niste član ili ste punopravni član.

“Zašto uvek kažemo: ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori, a do tada niste član? Ne možemo da čekamo. Jer ako čekamo, mogli bismo da izgubimo ovaj region. Ovo je geostrateška stvar”, zaključio je austrijski ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg .

Povezani članci

Skoro 12 miliona evra bespovratne pomoći EU za oporavak zdravstva Srbije

EWB

Danijelson: Važna borbe protiv kriminala i korupcije na Kosovu

EWB

Fajon i Bilčik na drugoj rundi dijaloga vlasti i opozicije sledeće nedelje

EWB