fbpx
European Western Balkans
Region

Avaz: EU priprema najmanje dve milijarde evra pomoći za ZB

Zigmar Gabrijel; Foto: Evropska unija

SARAJEVO – Evropska unija priprema najmanje dve milijarde evra dodatne pomoći za područje Zapadnog Balkana, piše danas sarajevski Dnevni avaz.

Pozivajući se na izvore bliske Evropskoj investicionih banci, ovaj sarajevski dnevnik piše da je nakon sastanka Saveta ministara EU i Evropskog saveta, gde se posebno govorilo o situaciji na Balkanu, detaljno razgovarano i sa predsednikom EK Žan-Klod Junkerom i komesarom za proširenje Johanesom Hanom.

Sagovornici Avaza kažu da im je rečeno da će EU morati da uloži dodatna sredstva za stabilizaciju i poboljšanje stanja na Balkanu.

Od Sarajeva je, kako se navodi, traženo da pretresu budžet planiran za ovu godinu, te da se iznađu načini za preusmeravanje novca u projekte na Balkanu.

Izvor Avaza, koji je insistirao na anonimnosti, je rekao i da se radi o inicijativi Nemačke, koja želi da se Unija snažno angažuje na području BiH, Albanije, Kosova, Makedonije, Srbije i Crne Gore.

Precizirao je i da se na sastancima koje su imali sa zvaničnicima EU, zajedno s predstavnicima drugih evropskih finansijskih institucija, razgovaralo o iznosu od barem dve milijarde evra.

To bi bio dodatni novac na onaj koji EU već troši na Balkanu ove godine.

“Tokom jednog od niza razgovora koje smo imali početkom proleća sugerisano nam je i da možemo razmisliti o opciji usporavanja ili zaustavljanja nekih od projekata koji se realiziraju u Turskoj, s obzirom na sve zategnutije odnose između Ankare i Brisela. Nikakva odluka nije donesena”, preneo je sagovornik Avaza.

Inicijator dodatnog i snažnog angažmana Unije na Balkanu je Nemačka.

Šef diplomatije te države Zigmar Gabrijel 31. maja ove godine na samitu šefova diplomatija balkanskih šest država, održanom u Berlinu u okviru Aspen instituta, predstavio je neke detalje nemačke inicijative.

Gabrijel je pohvalio učinke inicijative „Berlin plus”, pokrenute 2014. godine, ali i istakao da se mnogo više mora uraditi.

“Treba nam ‘Berlin proces plus’! On mora ostvariti vidljiv napredak u državama u regionu. Stoga, prioritet treba dati idejama koje za cilj imaju da od regiona naprave atraktivno ekonomsko područje”, poručio je Gabrijel.

Time će se, neizbežno, dodatno ojačati i učvrstiti tesne veze sa EU i proces pristupanja biće dodatno ubrzan.

Povezani članci

Fizinger: Srbija i Crna Gora mogu da ispune zadatke do 2025.

EWB

Balfur: Postoji zahtev da se pristupanje ubrza

EWB

U Sarajevu sutra sastanak ministara Zapadnog Balkana

EWB