fbpx
European Western Balkans
Politika

Avionom EU u Srbiju stigla medicinska oprema iz Kine

Avion sa medicinskom opremom; Foto: Tviter/ AmbassadorSemFabrizi

BEOGRAD – Sinoć je u Beograd sleteo prvi od nekoliko aviona koje finansira Evropska unija uz pomoć Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), kojima je iz Kine u Srbiju dopremljeno više od 40 tona hitne medicinske opreme za borbu protiv COVID-19, koju je Srbija kupila od Kine ili dobila kao donaciju Republike Kine, prenosi Radio slobodna Evropa.

Među opremom koja je stigla su respiratori, testovi na koronavirus, kompleti infracrvene opreme za merenje temperature, zaštitna odela, rukavice, maske.

Avion su na aerodromu dočekali predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.

“Virus ne poznaje granice i svi smo suočeni sa istim izazovom i zajedno se moramo boriti protiv ovog neprijatelja. Dok oplakujemo smrt hiljade građana u EU, rešeni smo da stanemo uz Srbiju i njene građane u punoj i konkretnoj solidarnosti, odgovarajući na trenutne i dugoročne potrebe”, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, prenosi Beta.

On je ponovio da je troškove transporta finansirala EU, kao i da će finansirati naredne letove.

“Let je platila EU 450.000 dolara, a avion je poleteo iz Kine i nosi medicinsku opremu, respiratore, zaštitna odela, testove. Opremu je kupila Republika Srbija iz budžeta svih nas, ali opremu je donirala i Kina, kao i kineske kompanije”, rekla je premijerka Ana Brnabić, prenosi Tanjug.

Ona je navela da nam je potrebno još 10 ovakvih letova da bi sva oprema stigla u Srbiju, a EU će platiti četiri leta.

Ambasadorka Kine Čen Bo kaže da je solidarnost najvažnija u borbi sa koronavirusom.

“Dopremanje opreme iz Kine u Srbiju, uz pomoć Evropske unije i UNDP, dobar je pokazatelj solidarnosti čovečanstva, kada Srbija, Kina, EU i UN zajedno rade i bore se zajedno protiv virusa korona”, rekla je Čen Bo, prenosi Tanjug.

Pristigla medicinska pomoć i oprema predstavlja prvi deo i prvi vidljivi rezultat pomoći iz ukupnog paketa od 93 miliona evra koliko je EU najavila kao hitnu, kratkoročnu i srednjoročnu pomoć Srbiji u borbi protiv COVID-19. Paket uključuje finansijsku pomoć do 15 miliona evra za hitne potrebe u zdravstvenom sistemu i 78 miliona evra za ekonomski oporavak, posebno za mala i srednja preduzeća.

Fabrici je za RTS prethodno rekao da će ostatak od najavljene pomoći EU u okviru 15 miliona evra, koliko je odobreno za prvu pomoć u borbi protiv epidemije korona virusa, stići u Srbiju narednih dana. „Radimo sa srpskim vlastima, zatražili su pomoć EU i kada je reč o transportu i drugoj opremi. Optimističan sam da će potrebne stvari biti isporučene u kratkom vremenskom roku“, rekao je Fabrici.

Povezani članci

Ne postoji prepreka za “Pribe izveštaj” o vladavini prava u Srbiji

EWB

Fajon: Pitanje je da li je ovakav srpski parlament legitiman

EWB

Gabrijel i Vučić o različitoj/očiglednoj brzini ulaska u EU

EWB