fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Avramopulos: Zajedničko upravljanje migracijama EU i Srbije

Dimitris Avramopoulos; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Na početku smo još jednog važnog poglavlja u našoj zajedničkoj istoriji, naročito kada se radi o kretanju i migracijama i zajedničkim upravljanjem njima – u toku su pregovori o statusnom sporazumu između EU i Srbije u vezi sa akcijama koje sprovodi Agencija za evropsku graničnu i obalsku stražu, piše za “Blic” evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos.

Komesar EU ohrabruje brzo zaključivanje otvorenih pitanja i finalizaciju pregovora, a kaže da kada sporazum bude postignut i finalizovan, granična straža postavljena na srpskim granicama će dobiti pravo da sprovodi provere na graničnim prelazima zajedno sa srpskim graničarima.

“Oni će takođe patrolirati duž granice kako bi je nadgledali, a biće korišćena i tehnička oprema. Ovaj sporazum će doneti značajnu dodatnu vrednost u smislu jačanja upravljanja granicama i borbe protiv neregularne migracije i krijumčarenja migranata kroz region – a tako i doprineti našoj zajedničkoj bezbednosti”, naveo je Avramopulos u svom tekstu.

Komesar EU ističe da je važnije da ovakav vid sporazuma predstavlja instrument koji pokazuje spremnost za veće izazove u budućnosti i označava sledeći korak u saradnji sa Agencijom za evropsku graničnu i obalsku stražu, što je, kako kaže, važan korak napred i u najboljim interesima je i za zemlje zapadnog Balkana i zemlje EU.

“Ovaj element ide ruku podruku sa još jednim ključnim elementom u našoj saradnji: kretanjem bez viza. Ja sam uvek govorio da se nadam da ćemo uskoro imati bezvizni režim sa celim regionom. Bezvizni režim znači mnogo svim našim državljanima, jer ih zbližava profesionalno, ekonomski i kulturalno. Istovremeno, bezvizna putovanja nose i prava i odgovornost – i jednom kada ona bude dobijena, svako mora da bude siguran da svi reperi ostanu ispunjeni i da ne bude zloupotreba ili razvoja koji mogu da ugroze ovo veliko dostignuće”, poručuje Avramopulos.

Prema njegovim rečima, nedavno odobreni Evropski sistem za putovanje i autorizaciju doprineće očuvanju bezviznih putovanja za dobronamerne putnike i detektovanju onih koji predstavljaju pretnju ili rizik od neregularne migracije pre nego što uopšte krenu na put.

“Mi ćemo nastaviti da nadgledamo, takođe i kroz mehanizam suspendovanja viza, i da podržavamo Srbiju, kao i sve naše zapadnobalkanske partnere u ovom poduhvatu. Uopšteno, u cilju obezbeđivanja sigurnijeg upravljanja migracijama, moraćemo da budemo potpuno koordinisani u ovom pristupu. U tom pogledu poravnanje vizne politike partnera sa zapadnog Balkana sa pravnim tekovinama EU dalje će doprineti smanjenju migratornih i bezbednosnih rizika”, naveo je Avramopulos.

Povezani članci

Šormaz: Stoltenberg pozitivno ocenio saradnju Srbije i NATO-a na Parlamentarnoj skupštini NATO-a

EWB

EU poboljšava odbranu i pokreće odbrambeni fond

EWB

Srbija ostaje vojno neutralna zemlja

EWB