fbpx
European Western Balkans
Region

Avramopulos: Zabrinjavajući porast nacionalizma na Balkanu

Dimitris Avramopulos; Foto: Evropska unija

BRISEL – Komesar EU za migracije, unutrašnja pitanja i državljanstvo Dimitris Avramopulos upozorio je da populizam, nacionalizam i iredentizam prete da “rebalkanizuju region Balkana” oživljavajući sve sukobe iz prošlosti.

“Važno je da se ne vraćamo mračnoj prošlosti i da lideri tih zemalja shvate da je ključno razmišljati i delovati u evropskom duhu”, rekao je Avramopulos, u danas objavljenom intervjuu grčkoj novinskoj agenciji ANA.

Komesar EU je ukazao da zemlje poput Grčke mogu da imaju ključnu ulogu gradeći mostove koji će Zapadni Balkan približiti evropskoj porodici.

Avramopulos se u intervjuu osvrnuo i na pitanje primene obaveznih kvota za relokaciju migranata i tražilaca azila, a na pitanje kako Evropska komisija planira da natera pojedinačne zemlje da te kvote primene, rekao je da je mehanizam relokacije uspešan, a da prava i obaveze članice EU “ne mogu da biraju”.

Naveo je i da je podnet zahtev za reviziju Dablinskih propisa u vezi sa pitanjima migracija, dok EU poziva na novi sistem koji će biti pravedan u pogledu EU i njenih građana, ali i izbeglica, zemalja iz kojih potiču i tranzitnih zemalja.

Takođe, evropski komesar je pozdraviio napore nemačke kancelarke Angele Merkel u izbegličkoj krizi, istakavši da je Nemačka pokazala Evropi i celom svetu šta može da učini jedna zemlja zasnovana na humanitarnim i demokratskim vrednostima.

Povezani članci

Severna Makedonija dobila novu Vladu, Srbija još čeka

EWB

U Sarajevu sutra sastanak ministara Zapadnog Balkana

EWB

Server: Zajednički ulazak u EU nije dobra ideja

EWB