fbpx
European Western Balkans
Društvo

Ažuriran spisak zemalja čiji građani mogu da putuju u EU, Srbija opet nije na njemu

Zastava Evropske unije; Foto: Flickr / Evropski parlament

BRISEL – Savet Evropske unije ažurirao je listu zemalja za čije građane se preporučuje postepeno ublažavanje zabrane putovanja u države članice, a Srbija ponovo nije na toj listi, prenosi Nova.rs.

Od zabrane putovanja izuzeti su građani EU i članovi njihovih porodica, oni sa trajnim boravišnim dozvolama u EU i članovi njihovih porodica kao i putnici sa dokazom o neophodnosti putovanja.

Treće zemlje, čijim građanima je dozvoljeno putovanje u EU, moraju da imaju broj novih slučajeva COVID-19 tokom poslednjih 14 dana na 100.000 stanovnika “blizu ili ispod proseka” EU, da imaju stabilan ili opadajući trend novih slučajeva prethodna 14 dana, a u obzir se uzima i ukupni odgovor treće zemlje na COVID-19 uključujući aspekte kao što su testiranje, nadzor, praćenje kontakata, zadržavanje, lečenje i izveštavanje, kao i pouzdanost informacija.

Preporuka Saveta EU nije pravno obavezujući instrument, a vlasti zemalja članica ostaju odgovorne za sprovođenje sadržaja preporuke.

Zemlje članice mogu, ali i ne moraju, da ukinu ograničenja putovanja za navedenene zemlje, a ne bi trebalo da odluče da ukinu ograničenja putovanja za treće zemlje koje nisu na listi pre zajedničke koordinisane odluke EU.

Povezani članci

Istraživanje Eurobarometra: Napredujemo li svakoga dana u svakom pogledu?

EWB

Joksimović: Nema razvoja bez dobrog obrazovanja

EWB

Fabrici: Danas i sutra još dva aviona sa medicinskom opremom

EWB