fbpx
European Western Balkans
Pregovori

Backović: Dobro se sprovodi Akcioni plan za poglavlje 23

Čedomir Backović; Foto: Tanjug/Rade Prelic

BEOGRAD – Akcioni plan za poglavlje 23 dobro se sprovodi, a u kvalitetu izveštavanja o sprovedenim aktivnostima iz akcionog plana prednjači potpoglavlje koje se bavi pravosuđem, za razliku od potpoglavlja koja se bave osnovnim pravima i borbom protiv korupcije, izjavio je danas pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović.

“Perfekcije nema, 100 odstotnog sprovođenja nažalost nema, mislim da to čak nije neka specifičnost Srbije, to je tako u svim društvima, gde se dešavaju promene”, rekao je Backović nakon sednice komisije za sprovođenje Nacionalne strategije reforme pravosuđa.

Jedan od uzroka odlaganja određenih aktivnosti i pomeranja u vremenu, navodi Backović, jesu skorašnje odluke Ustavnog suda, vezane za prenos nadležnosti sa Ministarstva pravde na Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaštva, koje su osnovane iz ugla sadašnjeg ustava, te, kako ističe, treba se vratiti na “teren ustavnih promena” koje treba definisati do kraja ove godine.

“Neka rešenja koja smo mislili da ćemo ranije da sprovedemo pre promene ustava će morati sačekati ustavne promene, kako bi se cela oblast sveobuhvatno razmotrila u okviru ustavnih promena”, rekao je Backović.

Drugi primer odlaganja, navodi Backović, jeste donošenje Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, gde se naišlo na problem, koji je ocenio kao “veliki društveni”, i to je neslaganje civilnog društva i advokature o obimu i načinu učešća pružanja besplatne pravne pomoći.

“Tu Ministarstvo pravde nema nameru da seče, da nameće nekakva rešenja, nego da postignemo neku saglasnost, najmanji zajednički imenitelj, gde će pođednako nezadovoljni biti i advokati i civilno društvo i da nađemo neko rešenje bez drakonskih rešenja. To nećemo raditi i to je recimo razlog kašnjenja tog zakona”, rekao je Backović.

Kako je dodao, vezano za kvalitet izveštavanja o sprovedenim aktivnostima iz akcionog plana, prednjači u kvalitetu potpoglavlje koje se bavi pravosuđem, za razliku od druga dva potpoglavlja iz poglavlja 23, koja se bave osnovnim pravima i borbom protiv korupcije.

“Lično smatram da je to normalno, jer u potpoglavlju koje se bavi pravosuđem u užem smislu su nosioci aktivnosti Vrhovni sud, Republičko javno tužilaštvo, Pravosudna akademija, Visoki savet sudstva, znači, po nekoj definiciji mi imamo tu kvalitet sprovodilaca aktivnosti od kojih i očekujemo da bude predvodnik u kvalitetu izveštavanja”, smatra Backović.

Na 28. sednici komisije za sprovođenje Nacionalne strategije reforme pravosuđa predstavljena je i odluka Sektorskog saveta o strateškoj orijantaciji za izbor sistema softvera za pravosuđe, razmatrao se status sprovođenja Akcionog plana za poglavlje 23, u delu reforme pravosuđa i usvojena je analiza koju je izradila Radna grupa za izradu srednjeročne procene stanja u pravosuđu.

Povezani članci

EPuS: Ministarstvo evropskih integracija da upozna javnost sa odgovorom EU o vrednovanju napretka novom metodologijom

EWB

Međuvladina konferencija EU – Srbija mogla bi da se održi krajem juna

Tanjug

Javnost je (ne)poželjna u evropskim integracijama Srbije

EWB Saradnici