fbpx
European Western Balkans
Region

Balfur: Postoji zahtev da se pristupanje ubrza

Rosa Balfur; Foto: Nemački Maršalov fond

BEOGRAD – Uspešnost pregovora o Bregzitu uticaće na dinamiku prijema Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana, kao i brzina sprovođenja reformi, piše dnevni list Danas.

Predstavnica Nemačkog Maršalovog fonda Rosa Balfur izjavila je za RTS da zna da postoje zahtevi i na Balkanu i u Evropskoj uniji da se prijem novih članica ubrza, i dodaje da ne očekuje da će EU uskoro izaći sa bilo kakvim rokovima.

Ubrzanje integracije zavisiće od sposobnosti država kandidata da sprovedu reforme u ključnim oblastima u kojima je proteklih godina bilo nazadovanja, piše Danas.

Sa ovim je saglasan i Srđan Cvijić iz Fonda za otvoreno društvo u Briselu. On smatra da bi proširenje bilo ubrzano kada bi se poboljšalo stanje u oblastima vladavine prava, slobode medija i borbe protiv korupcije.

“Ako vidimo taj napredak na Balkanu, imaćemo ubrzano proširenje”, objašnjava Cvijić za Danas.

Smatra se i da će pitanje Bregzita u značajnoj meri uticati na dinamiku proširenja Unije, kao i stav francuske vlade prema proširenju, navodi RTS.

Međutim, Balfur smatra da postoje prepreke koje bi zemlje regiona trebalo da prevaziđu, kao što je dijalog Beograda i Prištine, kako bi se mogao očekivati datum prijema.

„Realistično je očekivati prijem najmanje jedne ili dve nove članice u periodu od pet godina, počev od 2019. godine“, ističe Balfur.

Povezani članci

Zaev o imenu: Srećan sam što mogu da potvrdim napredak

EWB

Dimitrov: Evropa da pokaže istu hrabrost kao i mi

Tanjug

Albanija: Postignut dogovor o parlamentarnim izborima

EWB