fbpx
European Western Balkans
Politika

„Baltički tigrovi“ insistiraju da Srbija uvede sankcije Rusiji

Zastava Srbije; Foto: Tanjug / Sava Radovanović

RIGA – Litvanija, Letonija, Estonija, nastaviće da tokom predstojećeg razmatranja Poglavlja 31 vrše pritisak na Srbiju da, zbog aneksije Krima, uvede sankcije Rusiji i na taj način se pridruži zajedničkoj odluci članica EU, prenosi dnevni list Danas ocenu stručnjaka za evropska pitanja.

Da će tri pomenute baltičke zemlje još značajnije isticati neophodnost da Srbija sledi zajedničke spoljnopolitičke poteze EU u predstojećem periodu ističe i Erki Bahovski, estonski diplomata.

„Ukoliko Rusija ne promeni svoje ponašanje, nema svrhe da joj EU ukine sankcije. Što se odnosa baltičkih država prema Srbiji tiče, mislim da će insistirati i u bliskoj budućnosti da se vaša država prikloni ne samo sankcijama protiv Moskve, već i da u većoj meri sledi stavove Unije.“ rekao je Bahovski za Danas.

Nemanja Todorović Štiplija, glavni i odgovorni urednik portala European Western Balkans, koji je proteklog vikenda boravio na konferenciji u Rigi, rekao je da je od zvaničnika i stručnjaka baltičkih zemalja dobio uveravanja da su im pored pomenutog Poglavlja 31, podjednako važna i ona koja se tiču i ona koja je tiču vladavine prava, reforme pravosuđa, kao i demokratskih principa u celosti.

„Iako svi mislimo da smo van radara ovih država, uvek ima diplomata i zvaničnika koji su zainteresovani za naš region.“ istakao je Štiplija, podsećajući i na reči Linasa Linkevičiusa, šefa diplomatije Litvanije, da Srbija mora jasno da pokaže stratešku orijentaciju prema EU i da je neophodno da se uskladi u potpunosti sa spoljnom politikom Unije.

Na posletku, Štiplija je ukazao i da je upravo zahvaljujući istaknutom evroentuzijazmu nakon obnavljanja nezavisnost,i uspeh „baltičkih tigrova vidljiv u mnogim ekonomskim sferama i standardu građana“

Povezani članci

Evropska perspektiva Srbije ozbiljno shvaćena u EU

EWB

Vučić i Tači: Puna primena sporazuma o pravosuđu

EWB

Junker: EU i dalje računa na Angelu Merkel

EWB