fbpx
European Western Balkans
Politika

Bandović: Pokušaj održanja “fasadne” demokratije više nije moguć

Igor Bandović; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BEOGRAD – Skup u organizaciji Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog održan u utorak sa medijima i organizacijama civilnog društva neprijatno je pokazao da već ni privid ili pokušaj održanja “fasadne” demokratije nije moguć, izjavio je direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) Igor Bandović.

On je gostujući na televiziji N1 istakao da predstavnici OCD u Srbiji nemaju velika očekivanja od ovog ministarstva i resorne ministarke Gordane Čomić, te najveći broj pozvanih organizacija civilnog društva sastanku nije prisustvovao.

“Umesto toga, pročitali smo otvoreno pismo ministarki Gordani Čomić, koje je potpisalo već 68 organizacija i medija. Međutim, nemamo neka očekivanja jer je problem sa napadima na nezavisne medije i organizacije civilnog društva širi i bilo bi potrebno da se na nivou čitave vlade i predsednika države nešto promeni. Ministarstvo nema tu vrstu političke težine da bi sprečilo etiketiranje, da se provladini mediji ne bave nama u najgorem kontekstu. Za to je potrebna reakcija države, za koju ona nije spremna”, istakao je Bandović.

On je podsetio da su se predstavnici medija i OCD i prošle godine obratili ovom ministarstvu i Gordani Čomić, kada su se OCD našle na spisku Uprave za sprečavanje pranja novca, tražili objašnjenje zašto se OCD nalaze na spisku za pranje novca i finansiranje terorizma.

“Tada je ministarka rekla da ona za to nije nadležna. Namera ministarstva možda je dobra i časna, ali problem sa tim ministarstvom je što ono nema kredibilitet da dogovorene stvari na tom sastanku zaista i sprovede. Ukoliko bi to bio slučaj, ministarstvo bi trebalo da osudi napade na nas, time bi pokazalo dobru volju i naše poverenje da može da se bavi tim. Pošto to nije slučaj, ovaj skup bi bio samo jedan skup na marginama društva koji suštinski ne zanima ni građane, ni ovu vladu. On bi kao većina stvari predstavljaju fasadu ili paravan, dok se napadi na nas nastavljaju”, izjavio je Bandović.

On je ocenio da je poziv na dijalog medijima i OCD potreban vlasti za međunarodni legitimitet kako bi pokazala da sve one zamerke koje im upućuju i domaći stručnjaci ali i međunarodne organizacije – da se demokratija survava, da se demokratske institucije urušavaju, a da istovremeno vladavina prava postaje mrtvo slovo na papiru – ne stoje.

“Na ovaj način vlast pokušava da prikrije sve one sukobe u društvu i definitivno problematične stvari koje se dešavaju u oblastima reforme pravosuđa, korupcije i organizovanog kriminala. Ovako dijalog pokušava da daje neki privid da postoji razgovor o svim bitnim stvarim u društvu”, zaključio je Bandović.

Povezani članci

Hoće li Hrvatska blokirati EU put Srbije?

EWB

Zapadni Balkan je deo rešenja, a ne problema

EWB

Fabrici: Za EU ključni napredak dijaloga i reforme u vladavini prava

EWB