fbpx
European Western Balkans
Evropa

Barijere za putovanje unutar EU se polako ukidaju

Savet EU; Foto: Evropska unija

BRISEL – Ministri turizma zemalja članica Evropske unije postigli su dogovor o izradi zajedničkog dokumenta za putovanja koji bi važio za sve zemlje članice, prenosi N1. Tema njihovog zasedanja bila je stanje u evropskom turizmu, uticaj i mere i uslovi za dolazak turista.

Hrvatski ministar turizma Gari Kapeli, predsedavajući zasedanjem, izjavio je da se taj dokument, koji su prozvali korona-pasošem, odnosi na zdravstveni, odnosno bezbednosni deo protokola za putovanja. Dokument bi trebalo da olakša turističku razmenu između zemalja koje već imaju efekte pandemije COVID-19 prilično pod kontrolom.

Kako prenosi HTV, Kapeli je rekao da je dogovoreno da mora postojati zajednički plan izlaska iz krize, bez obzira na pojedinačne situacije u zemljama.

“Turizam čini 10 do 11 odsto BDP-a Evropske unije i zapošljava 12 odsto ukupno zaposlenih. On je ključan za jačanje i za spasavanje nacionalnih ekonomija”, istakao je Kapeli, navodeći primere Hrvatske, Italije, Španije i Grčke.

On je, na pitanje novinara o mogućnosti uspostavljanja koridora za saobraćaj turista, rekao da će se to dogovoriti do kraja maja, ako ne na zajedničkom delu, onda bilateralno sa zainteresovanim zemljama.

“Zasad već imamo respektabilan broj zemalja koje su zainteresovane”, rekao je Kapeli.

Povezani članci

Zahuktavanje u EPP: Orban podržao Vebera, Štub čvrsto uz evropske vrednosti

EWB

Fon der Lajen podržala evropsku perspektivu Zapadnog Balkana

Agencije

EP podržao narednu fazu pregovora o Bregzitu

EWB