fbpx
European Western Balkans
Evropa

Barnije: Napredak u pregovorima o Bregzitu, ali…

Mišel Barnije; Foto: Evropski parlament

BRISEL – Britanija i Evropska unija preduzele su odlučujuće korake u pregovorima o Bregzitu nakon prošlonedeljnog govora britanske premijerke Tereze Mej, ali preostaje još dosta posla, poručuju pregovarači dve strane.

Pregovarač EU o Bregzitu Mišel Barnije i njegov britanski kolega Dejvid Dejvis su, posle četvrte runde pregovora u Briselu, saopštili da je postignut napredak, ali da, prema rečima Barnijea, još uvek nisu tamo “gde bi trebalo da budu”, prenosi agencija Frans pres.

“Zahvaljujući konstruktivnom i odlučnom maniru, koji su obe strane zauzele tokom ovih pregovora, verujem da preduzimamo ključne korake”, izjavio je Dejvis na konferenciji za novinare sa Barnijeom u sedištu Evropske komisije.

Barnije je izjavio da su dve strane razjasnile neka pitanja, kao i da bi se o tranzicionom periodu nakon što Britanija napusti evropski blok, trebalo razgovarati u drugoj fazi pregovora.

Velika Britanija bi trebalo da napusti EU krajem marta 2019, dve godine pošto je Tereza Mej 29. marta ove godine zvanično pokrenula proceduru o istupanju.

Prva etapa pregovora se odnosi na postizanje dogovora o tri pitanja, sudbini evropskih državljana u Velikoj Britanijii posle Bregzita i Britanaca u EU, o granici sa Irskom i finansijama, odnosno iznosu finansijskih obaveza Londona prema EU.

Druga faza pregovora će se odnositi na buduće trgovinske veze Velike Britanije i EU, a konačan dogovor o tome se predviđa između decembra 2017. i proleća 2018.

Sporazum bi potom trebalo da se finalizuje do oktobra 2018, i onda ostaje period od šest meseci, do marta 2019. kada bi trebalo da se završi ratifikacija sporazuma u zemljama-članicama i usledi zvaničan izlazak Velike Britanije iz EU.

Velika Britanija je na referendumu 23. juna 2016. glasovima 52 odsto izašlih birača odlučila da izađe iz Unije.

Povezani članci

EU lideri postigli sporazum o drugoj fazi pregovora o Bregzitu

EWB

Šengen korak bliže proveri putnika iz zemalja bez viza

EWB

EK: Hrvatska i Slovenija da sprovedu arbitražnu presudu

EWB