fbpx
European Western Balkans
Evropa

Barnije: Napredak u pregovorima o Bregzitu, ali…

Mišel Barnije; Foto: Evropski parlament

BRISEL – Britanija i Evropska unija preduzele su odlučujuće korake u pregovorima o Bregzitu nakon prošlonedeljnog govora britanske premijerke Tereze Mej, ali preostaje još dosta posla, poručuju pregovarači dve strane.

Pregovarač EU o Bregzitu Mišel Barnije i njegov britanski kolega Dejvid Dejvis su, posle četvrte runde pregovora u Briselu, saopštili da je postignut napredak, ali da, prema rečima Barnijea, još uvek nisu tamo “gde bi trebalo da budu”, prenosi agencija Frans pres.

“Zahvaljujući konstruktivnom i odlučnom maniru, koji su obe strane zauzele tokom ovih pregovora, verujem da preduzimamo ključne korake”, izjavio je Dejvis na konferenciji za novinare sa Barnijeom u sedištu Evropske komisije.

Barnije je izjavio da su dve strane razjasnile neka pitanja, kao i da bi se o tranzicionom periodu nakon što Britanija napusti evropski blok, trebalo razgovarati u drugoj fazi pregovora.

Velika Britanija bi trebalo da napusti EU krajem marta 2019, dve godine pošto je Tereza Mej 29. marta ove godine zvanično pokrenula proceduru o istupanju.

Prva etapa pregovora se odnosi na postizanje dogovora o tri pitanja, sudbini evropskih državljana u Velikoj Britanijii posle Bregzita i Britanaca u EU, o granici sa Irskom i finansijama, odnosno iznosu finansijskih obaveza Londona prema EU.

Druga faza pregovora će se odnositi na buduće trgovinske veze Velike Britanije i EU, a konačan dogovor o tome se predviđa između decembra 2017. i proleća 2018.

Sporazum bi potom trebalo da se finalizuje do oktobra 2018, i onda ostaje period od šest meseci, do marta 2019. kada bi trebalo da se završi ratifikacija sporazuma u zemljama-članicama i usledi zvaničan izlazak Velike Britanije iz EU.

Velika Britanija je na referendumu 23. juna 2016. glasovima 52 odsto izašlih birača odlučila da izađe iz Unije.

Povezani članci

Pobednici i gubitnici izbora za Evropski parlament

EWB

Nemački Zeleni izabrali vodeće kandidate na evropskim izborima

EWB

David Sasoli izabran za novog predsednika Evropskog parlamenta

EWB