fbpx
European Western Balkans
Politika

BCBP debata: EU nije objekt, već partner američkoj spoljnoj politici

Onlajn debati „Američka spoljna politika – novo poglavlje“; Foto: Tviter

BEOGRAD – Nova američka administracija biće fokusirana na multilateralno rešavanje gorućih pitanja u svetu, a Zapadni Balkan i Srbija trebalo bi da se priključe i učestvuju u davanju multilateralnih odgovora i rešenja, poručeno je na onlajn debati „Američka spoljna politika – novo poglavlje“, u organizaciji Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) i Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

Kameron Manter, bivši ambasador u Srbiji, ocenio je da je fokus nove administracije Sjedinjenih Američkih Država okrenut ka multilateralizmu i globalnom odgovoru na savremene izazove, a jedan od tih izazova je Kina.

On je dodao da je za Srbiju ali i čitav Zapadni Balkan važno to što je nova administracija, na čelu sa novizabranim predsednikom SAD Džozefom Bajdenom okrenuta saradnji sa Evropskom unijom, za razliku od vremena kada je mandat imao Donald Tramp.

„Za novu administraciju Evropa nije objekt, već partner američkoj spoljnoj politici. Nova administracija želi da radi zajedno sa institucijama Evropske unije, NATO-om, ali i važnim partnerima poput Francuske, Nemačke i Velike Britanije. Verujem da je ovakav pristup dobar i za Srbiju i države Zapadnog Balkan“, rekao je Manter.

Prema njegovim rečima, Balkan bi trebalo da gleda na koji način može da se uklopi u koncepciju spoljne politike SAD i učestvuje u globalnom odgovoru.

Predavač na Univerzitetu „Džon Hopkins“ Edvard Džozef istakao je da će glavni izazov biti način na koji Balkan može pomoći u poboljšanju odnosa SAD sa Kinom i Rusijom.

„Te dve sile utiču na Balkan, te mi tražimo pomoć. Rusija i Kina na Balkanu imaju prijatelja to je Srbija, a mi imamo problem – to je Kosovo. To želimo da menjamo“, rekao je Džozef.

On je dodao da bi Srbija trebalo da pobrati poverenje u Evropsku uniju, koje je tokom pandemije izgubljeno.

Govoreći o Bajdenovoj administraciji, Džozef je ocenio da postoji veliki kontrast u odnosu na administraciju Donalda Trampa, jer Bajdenovi ljudi imaju veliko znanje o ovo regionu.

„Sa Bajdenovom administracijom imamo veliki kontrast, znanje i personalne konekcije. Pogrešno je gledati Bajdena kroz 1999. godinu. On je dugo godina u politici, bio je potpredsednik, zna lidere u Srbiji. Neko je ko razume probleme regiona“, rekao je Džozef.

Igor Bandović, direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) rekao da su u Sjedinjenim Američkim Državama nastupile promene koje idu u pravcu demokratizacije, dodajući da je Balkan za te promene zainteresovan.

Prema njegovi rečima SAD je do sada značajno investirao u region, ali da sad postoje drugi veliki igrači.

„Evropska unija nekada je bila jedini akter u regionu i nije uradila previše. U međuvremenu, mi sada imamo mnogo komleksniju sliku. Kredibilitete Evropske unije je pod znakom pitanja, a nova administracija SAD mogla bi da napravi razliku i zajedno sa EU da uradi nešto u ovom regionu. U suprotnom će on biti izgubljen“, rekao je Bandović.

Govoreći iz perspektive Srbije, Bandić je ocenio da postoje „repovi“ iz prošlosti, te da sadašanja vlast u Srbiji i dalje ne rešava važne slučajeve poput ubistva braće Bitići, paljenje ambasade.

Diskusija je deo projekta „Otvoreno o srpsko-američkim odnosima“ koju sprovodi Beogradski centar za bezbednosnu politiku u partnerstvu sa Fakultetom političkih nauka Univerziteta u Beogradu uz podršku ambasade SAD u Srbiji. Cilj projekta je da se kroz niz javnih debata o srpsko-američkim odnosima stvori prostor za otvorenu diskusiju o različitim aspektima saradnje Srbije i SAD-a.

Povezani članci

Brnabić: Izveštaj EK najbolji u poslednjih nekoliko godina

EWB

Rinkevičs: Zemlje kandidati da usklade spoljnu politiku sa EU

EWB

Borelj: Međunarodna zajednica opredeljena za potpunu izolaciju Rusije

EWB