fbpx
European Western Balkans
Društvo

BCBP: Dve trećine građana smatra da političari ne rade u interesu građana

Narodna skupština Republike Srbije; Foto: Wikimedia Commons

BEOGRAD – Dve trećine građana Srbije smatra da političari ne rade u interesu građana već da zloupotrebljavaju vlast zarad ličnih interesa, dok više od polovine smatra da u Srbiji ili nema demokratije ili da je ona sa velikim problemima, pokazalo je istraživanje javnog mnjenja “Građani: Srbija je zarobljena država, ali treba sama da se oslobodi”, koje je u sredu objavio Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP).

Prema anketi, građani smatraju da Narodna skupština ima najmanji uticaj na donošenje političkih odluka, manji od domaćih tajkuna i stranih firmi, kao i velikih stranih sila. Takođe, prema 90% ispitanih, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ključni akter u donošenju političkih odluka.

“Ako uzmemo u obzir prethodno iznete nalaze da političari rade za svoj interes kao i za interese stranih i domaćih bogataša, nameće se zaključak da je glavni akter u zarobljavanju države predsednik Republike. No, čini se da građanima i nije mnogo stalo do demokratije u Srbiji, jer su oni ili ravnodušni prema načinu vladanja ili su načelno za demokratiju ali smatraju da u sadašnjim uslovima u Srbiji treba „čvrsta ruka“ odnosno otvoreno su za autoritarni način vladavine.  Stiče se utisak da građani smatraju da je sistemska korupcija ‘normalno stanje stvari’ u Srbiji”, navodi se u istraživanju javnog mnjenja.

U skladu sa tim, preko polovine ispitanih navelo je da policija ne štiti građane već interese kriminalaca, političara i finansijski moćnih pojedinaca, a kao najkorumpiranije vide političke partije, sudstvo i policiju.

Istraživanje je takođe pokazalo i apatičnost građana vidljiva u njihovoj nespremnosti da učestvuju u aktivističkim inicijativama, jer je svega 20% spremno na takav vid aktivnosti.

“S druge strane, građani su najmanje spremni da se uključe u inicijative koje za cilj imaju promenu vlasti, iako nalazi istraživanja ukazuju da ispitanici smatraju da političari zloupotrebljavaju vlast”, navodi se u istraživanju.

Istraživanje javnog mnjenja u celosti možete pronaći OVDE.

Povezani članci

Flesenkemper: Raste vera u saradnju srpskih vlasti i EU

EWB

Kandić: Nacionalne istine o žrtvama onemogućavaju njihovo priznavanje

EWB

Organizacije civilnog društva osudile policijsku brutalnost i nasilje tokom protesta

EWB