fbpx
European Western Balkans
Društvo

BCBP organizuje onlajn konferenciju “Francuska i članstvo Zapadnog Balkana u EU”

Emanuel Makron i Aleksandar Vučić u Beogradu 15. maja 2019; Foto: Tanjug / Zoran Žestić

BEOGRAD – Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) organizuje onlajn konferenciju o ulozi Francuske u evropskim integracijama Zapadnog Balkana “Francuska i članstvo Zapadnog Balkana u EU” koja će biti održana u petak, 5. marta, sa početkom u 11 časova.

Kako se navodi u pozivu na događaj, na predstojećem sastanku Evropskog saveta, zakazanom za 25. i 26. mart, očekuje se da će pitanje procesa integracije Zapadnog Balkana u EU ponovo biti u senci tema koje su više hitne kao što su zdravstvena kriza i kašnjenje vakcinacije.

“Naizgled beskrajan put ka članstvu u Uniji postao je još nesigurniji poslednjih godina, posebno nakon oktobra 2019. godine kada su neke države članice EU blokirale otvaranje pregovora o pridruživanju  Severne Makedonije i Albanije sa EU”, BCBP podseća u saopštenju.

Dodaje se da je glas zvaničnog Pariza bio među najsnažnijim u odbijanju dveju zemalja da krenu napred sa svojim kandidaturama za članstvo, a predsednik Makron je nedvosmisleno odbacio ideju proširenja EU u doglednoj budućnosti.

“Sa Francuskom koja će predsedavati Evropskom savetu u prvoj polovini 2022. godine i sa predsedničkim i parlamentarnim izbora zakazanim za narednu godinu, predstojeći meseci mogu biti ključni trenutak za obnavljanje i rekonstrukciju uloge Francuske u procesu EU integracija Zapadnog Balkana”, navodi se u pozivu.

Uvodnu reč na događaju će imati direktor BCBP-a Igor Bandović i ambasador Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkoni.

Panelisti na prvoj sesiji su Srđan Cvijić, viši analitičar javnih politika Fondacije za otvoreno društvo, Sebastijen Grikur, direktor Balkanske opservatorije za Fondaciju Žan Žores i Luik Tregure, doktor političkih nauka i stručnjak za Balkan.

Na drugoj sesiji govoriće Jovana Marović, izvršna direktorka Politikon mreže, Alba Čela, izvršna direktorka Albanskog instituta za međunarodne studije, Zoran Nečev, viši istraživač Centra za evropske integracije Instituta za demokratiju “Societas Civilis” i Vuk Vuksanović, istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Povezani članci

Koalicija 27: Otvaranje klastera idealna prilika da Vlada upozna javnost o čemu se pregovara u poglavlju o životnoj sredini

EWB

NKEU traži hitnu reakciju policije i tužilaštva zbog pretnji organizacijama civilnog društva

EWB

Fondovi EU za mlade

EWB