fbpx
European Western Balkans
Društvo

BCBP: Samo 10% građana smatra da u Srbiji postoji demokratija

Protest ispred Predsedništva Srbije, mart 2019; Foto: Tanjug / Filip Krainčanić

BEOGRAD – Građani smatraju da Srbiji treba demokratija, ali da joj je sada potrebniji prosvećeni diktator – neko ko je posvećen i odgovoran i ko može da razreši lošu situaciju u korist građana, pokazali su danas objavljeni rezultati istraživanja pod nazivom “Demokratije u Srbiji nema, a nije ni poželjna” Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP).

Analiza istraživanja javnog mnjenja BCBP pokazala je i da samo 10 odsto građana smatra da u Srbiji postoji demokratija, dok ostali misle da je nema ili da je ima ali da se suočava sa ozbiljnim problemima, odnosno da živimo u nekom hibridnom stanju, rekao je direktor istraživanja BCBP Predrag Petrović na konferenciji pod nazivom “Zašto je srpska demokratija pokvarena?”.

Na pitanje da li političari rade u interesu građana, samo 10 odsto odgovorilo je potvrdno, dok su dve trećine učesnika istraživanja ocenile da oni rade u svom interesu, da su organizovani u interesne grupe, i da zloupotrebljavanju poluge vlasti za svoje lične interese.

“Mediji su visoko na listi građana kada je reč o zoupotrebljenim akterima od strane političara”, ukazao je Petrović, dok je viši istraživač BCBP Srđan Hercigonja rekao da građani smatraju da mediji reprezentuju interese onih koji ih finansiraju.

“Čak 90 odsto ispitanika smatra da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučujući akter kada je reč o donošenju odluka u zemlji, a poverenje i nepoverenje koje iskazuju u institucije govori o tome da prepoznaju da u Srbiji maltene ne postoji demokratija”, zaključio je Hercigonja, uz opasku da građani prepoznaju i da je proces zarobljavanja države uzeo maha.

Istraživači BCBP smatraju da građani jako dobro prepoznaju šta je potrebno da se uradi u zemlji – njih tri četvrtine smatra da je neophodno da se sprovede lustracija, da ljudi koji su odgovorni za zloupotrebe dobiju otkaze i ne rade u institucijama, kao i da se zakoni jednako primenjuju prema svima.

“Problem je u tome što onda oni kažu da je neophodno da imamo nekoga poput Vučića, ko komunicira sa građanima na dnevnom nivou, ali ko to ne radi u svom interesu, nego u interesu građana, i to je paradoks jer oni kažu da Srbiji treba demokratija, ali joj je sada potrebniij prosvećeni diktator – neko ko je posvećen i odgovoran i ko može da razreši ovu lošu situaciju u korist građana”, rekao je Petrović.

Odgovarajući na pitanje moderatorke o tome zašto građani traže “novog Vučića” kada već imaju starog, u koga ima poverenje 49 odsto učesnika istraživanja BCBP, Petrović je rekao da građani shvataju da je izlazak iz ove situacije jako težak, umorili su se od demonstracija i traže da neko koga su oni izabrali iznese promene do kraja, što je problematično jer, kako naglašava, apsolutna vlast ima tendenciju da se širi.

“S druge strane, učesnici istraživanja prepoznaju da je predsednik Srbije centar političke korupcije u zemlji, a poruka građana iz fokus grupa sa kojima smo razgovarali je da su sve institucije zahvaćene korupcijom, svi su ‘uvezani’ u tom procesu a glavni akter, koji ‘vuče’ sve odluke je Vučić, koji se nalazi na ‘vrhu piramide'”, rekao je Petrović.

Povezani članci

Građani većinski podržavaju članstvo, ali misle i da EU ucenjuje Srbiju

EWB

EK najviše novca daje za prihvat migranata i njihov povratak

EWB

Stojanović Gajić: Javnost treba da bude upoznata sa konkretnim rezultatima

EWB