fbpx
European Western Balkans
Politika

BCBP: Visok nivo saradnje Srbije i SAD u sektoru odbrane

Vojska Republike Srbije; Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

BEOGRAD – Bilateralna saradnja Srbije i Sjedinjenih Američkih Država u sferi odbrane tokom prethodnih deset godina je na najvišem nivou, što značajno doprinosi podizanju operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije, poručeno je na onlajn konferenciji “Srbija i SAD – zajedno smo sigurniji”, u organizaciji Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) i Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

Kako je istaknuto, tokom prethodnih deset godina predstavnici Vojske Srbije učestvovali su u preko 70 vojnih vežbi organizovanih od strane oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država.

Tokom diskusije bilo je reči o najznačajnijim primerima vojnih vežbi i donacijama koje na pravi način prikazuju intenzitet saradnje u sektoru odbrane između dva partnera.

Posebno je stavljen akcenat na značaj vežbi kao što su Platinasti vuk i lav, na kojima su pripadnici Vojske Srbije zajedno sa vojnicima drugih država učesnica mogli da uvežbavaju angažovanje pešačkih patrola u incidentnim situacijama.

Ocenjeno je da je primer ove vojne vežbe jedan od pokazatelja kvaliteta saradnje Srbije i SAD, a razmenjena iskustva tokom vežbi značajno pomažu srpskim jedinicama raspoređenim u multilateralnim mirovnim misijama.

Marija Ignjatijević, istraživačica Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, izjavila je da je nivo saradnje između Srbije i partnera poput NATO-a i SAD visok, ali da je vlast i mediji prikazuju neobjektivno.

“Zbog pandemije koronavirusa, 2020. godina nije bila reprezentativna, ali ako se pogleda 2019. Srbija je imala ukupno 25 vojnih vežbi od čega je 21 bilo sa članicama NATO, što uključuje i Ameriku”, navela je Ignjatijevićeva.

Prema njenim rečima, to je znak da koncept neutralnosti ne funkcioniše u praksi onako kako je to navedeno u strateškim dokumentima, dodajući da je saradnja Srbije i SAD kao i NATO, osetljiva tema, kao i da vlasti i mediji neobjektivno prikazuju intenzitet ove saradnje.

Ona je ocenila da kada je u pitanju komunikacija sa građanima o nivou saradnje Srbije i SAD, Ministarstvo odbrane i Ambasada SAD u Beogradu rade dobro, ali da politička elita izbegava da javno govori o ovoj saradnji.

“Politička elita izbegava da javno govori o intenzitetu ove saradnje jer ne želi da rizikuje da izgubi političke glasove. Problem nije samo manjak priče o intenzitetu saradnje, već to što građani Srbije ne mogu da čuju kakve su praktične prednosti ove saradnje. Dugoročno, građani Srbije nisu svesni da imaju koristi od dobre saradnje sa SAD”, istakla je Ignjatijević.

Tokom panela poseban akcenat je stavljen na saradnju dve države u oblasti vojne medicine, koja je intenzivirana sa izazovima koje je sa sobom donela kriza izazvana širenjem koronavirusa.

Diskusija je deo projekta „Otvoreno o srpsko-američkim odnosima“ koju sprovodi Beogradski centar za bezbednosnu politiku u partnerstvu sa Fakultetom političkih nauka Univerziteta u Beogradu uz podršku ambasade SAD u Srbiji. Cilj projekta je da se kroz niz javnih debata o srpsko-američkim odnosima stvori prostor za otvorenu diskusiju o različitim aspektima saradnje Srbije i SAD-a.

Povezani članci

Senatori iz SAD: Veća sredstva za Srbiju zbog ruskog uticaja

EWB

Joksimović: Srbiji je potrebna EU

EWB

Češka podržava put Srbije ka EU

EWB