fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Region

Bečev: Erdoganov uspeh na referendumu će ohrabriti balkanske moćnike

Redžep Tajip Erdogan nakon objavivanja nezvaničnih rezultata referenduma; Foto: Jasin Bulbul/Predsednička pres služba/AP

Pobeda opcije “Da” na referendumu u nedelju u Turskoj predstavlja početak nove ere u turskoj politici i dalje jačanje predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. Referendum odobrava izmene turskog ustava koji će u velikoj meri ojačati poziciju predsednika, ukinuti položaj premijera i uvesti predsednički sistem u Turskoj. Nepoznato je, međutim, kakav će neposredni uticaj događaji u Turskoj imati na region.

Prema Dimitru Bečevu, nerezidentnom višem saradniku u Atlantskom savetu i članu Savetodavne grupe Balkan u Evropi (BiEPAG), pristup Turske u regionu će se teško promeniti. Kako ističe, „pobeda referenduma i prelazak na predsednički sistem u 2019. godini neće doneti ništa novo u vezi politike Ankare na Balkanu“. On smatra da je region Zapadnog Balkana je „od sekundarnog značaja za Tursku, koja je bila uključena i izložena turbulencijama na Bliskom istoku i sukobu u Siriji godinama“.

Bečev, međutim, tvrdi da „koncentracija moći bez presedana u rukama jednog pojedinca, predsednika Tajipa Erdogana, ojačava autoritarne tendencije koje se mogu videti u krhkim demokratijama na rubovima Evrope“. Prema njegovim rečima, „moćnici na Zapadnom Balkanu, stvarni ili oni koji teže da to postanu, možda neće kopirati Tursku, ali će sigurno biti ohrabreni onim što se dešava u komšiluku“.


Prevela sa engleskog Emina Muminović

Povezani članci

Civilno društvo protiv nove uredbe Ministarstva odbrane

EWB

[VIDEO] Dragojlović: Poseta poslanika EP znak da je prioritet EU proširenje na Balkan

EWB

[FOTO] Rešenje kosovskog pitanja – šansa ili pretnja evropskoj perspektivi Srbije

EWB