fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Bender: Kosovo nema perspektivu za članstvo u EU

Kristof Bender; Foto: Privatna arhiva

BEOGRAD – Potpredsednik Inicijative za evropsku stabilnost (ESI) Kristof Bender smatra da Kosovo, u postojećim okolnostima, nema perspektivu za članstvo u Evropskoj uniji.

“Za Kosovo je proces formalnog pristupanja stigao do kraja i nema načina da nastavi napred”, ocenjuje Bender u intervjuu za portal European Western Balkans.

*Intervju u celosti na engleskom jeziku možete pročitati ovde.

S obzirom na činjenicu da pet članica EU ne priznaju Kosovo, ono nema perspektivu da bude deo strategije proširenja EU i “Španija je to vrlo jasno stavila do znanja”, poručuje on.

Ocenivši da je Strategija Evropske komisije za Zapadni Balkan pozitivan razvoj situacije i korak u pravom smeru, Bender kaže i da je dobro što su vladavina prava i ekonomski razvoj stavljeni u njen fokus.

“Strategija je, međutim, samo parče papira koje se na kraju neće računati, već samo ono što će biti urađeno uz pomoć nje”, ocenjuje Bender.

Dodaje i da je za sve one koji su radili na Strategiji jasno da 2025. godina, koja se u dokumentu pominje kao godina do koje bi Srbija i Crna Gora mogle da pristupe Evropskoj uniji, samo indikativna godina i da nema nikakvih garancija da će se dve zemlje do tada pridružiti Uniji.

“Nijedna zemlja ne bi trebalo da tim datumom za Srbiju i Crnu Goru bude ni ohrabrena, ni obeshrabrena. Daleko je važnije koliko će uspešno zemlje raditi na reformama”, ističe on.

Vladavina prava je prioritet za Evropsku uniju, ali, kako kaže, postoji vrlo malo konkretnih i jasnih evropskih propisa o standardima vladavine prava.

“Kada je reč o vladavini prava imamo određene ključne vrednosti, ali kada govorimo o tome kako bi institucije trebalo da izgledaju, nema jasnih propisa”, izjavio je on.

Povezani članci

Teški izazovi na zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti

EWB

Drugi panel konferencije o Briselskom sporazumu: Kako treba da izgleda sporazum o normalizaciji?

EWB

Vučić: Izveštaj Fridom hausa pun netačnosti

EWB