fbpx
European Western Balkans
Društvo

Benedikt i ambasadori u posti Knjaževcu i Pirotu

Evropski Progres; Foto: Evropski Progres

BEOGRAD – Vršilac dužnosti šefa Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Oskar Benedikt zajedno sa 17 zamenika i zamenica ambasadora evropskih država posetiće 14. i 15. juna Knjaževac i Pirot, saopšteno je danas iz Evropskog progresa.

Tokom prvog dana posete, 14. juna, delegacija će se u Knjaževcu sastati sa predsednikom opštine Milanom Ðokićem i obići preduzeće „Kran Projekt” koje je uz podršku EU i Vlade Švajcarske preko Evropskog progresa dobilo kompjuterski kontrolisanu mašinu (CNC) za obradu metala kako bi unapredlio proizvodnju i otvorilo nova radna mesta.

“Kran Projekt” je samo jedno od 17 mikro i malih preduzeća sa jugoistoka i jugozapada Srbije koja su donatori podržali sa ukupno 253.880 evra.

Benedikt će 15. juna u Pirotu sa ministarkom zaduženom za evropske integracije Jadrankom Joksimović otvoriti Sajam EU projekata „EU i Srbija na delu”, na kome će biti predstavljen deo dosadašnje podrške Evropske unije jugoistočnoj Srbiji.

Na Sajmu će biti predstavljeni i projekti prekogranične saradnje Srbije i Bugarske, kao i uspešni primeri podrške preduzetništvu, malim i srednjim preduzećima, proizvođačima hrane i tekstila iz istočne i jugoistočne Srbije, koje je EU u partnerstvu sa Vladom Švajcarske podržala kroz razvojni program Evropski PROGRES.

Ministarka Joksimović i vršilac dužnosti šefa Delegacije EU će tom prilikom zvanično čestitati predstavnicima i predstavnicama 14 lokalnih samouprava u kojima će uz finansijsku podršku EU vrednu preko tri miliona evra biti sprovedeni infarstrukturni projekti koji treba da doprinesu ekonomskom razvoju i poboljšanju životnih uslova stanovništva.

Ti projekti su odabrani i ugovoreni preko Sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije pri Ministarstvu finansija, a u okviru programa Evropski progres.

U Pirotu će takođe biti zvanično obeležen početak rekonstrukcije srednjovekovne tvrđave Kale za koju je EU kroz Interreg-IPA program prekogranične saradnje Bugarska-Srbija obezbedila 350.000 evra.

Aktivnosti Evropskog Progresa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržava sa ukupno 24,46 miliona evra.

Program ima za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije.

Povezani članci

Održan sastanak Radne grupe za poglavlje 23 Nacionalnog konventa o EU

EWB

Sastanak NKEU: Izgraditi bolje administrativne kapacitete

EWB

Diskusija NKEU: Vlast u Srbiji se ogrešila o EU tokom COVID-19 pandemije

EWB