fbpx
European Western Balkans
Društvo

Benedikt: EU će nastaviti podršku razvoju jugoistočne Srbije

Oskar Benedikt; Foto: Media Centar Beograd

KNJAŽEVAC – EU će nastaviti da pruža podršku društvenom i ekonomskom razvoju jugoistočne Srbije kako bi mladi imali veće šanse kako za obrazovanje, tako i za život i rad u svojim mestima, izjavio je danas u Knjaževcu vršilac dužnosti šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt.

Benedikt je tokom prvog dana posete zamenika ambasadora zemalja članica EU jugoistočnoj Srbiji u Knjaževcu istakao i da u zemljama EU sektor malih i srednjih preduzeća čini stub ekonomije i generiše 85 posto radnih mesta te je podrška malom biznisu ulaganje u budućnost cele poslovne zajednice u Srbiji.

Kako je navedeno u saopštenju, Benedikt je obišao preduzeće ””Kran Projekt”” koje je uz podršku EU i Vlade Švajcarske dobilo modernu mašinu za obradu metala vrednu 14.650 evra, a u kome kaža da su sa novom kompjuterski kontrolisanom mašinom (CNC) povećali produktivnost, efikasnost u proizvodnji i postali konkurentniji na tržištu i zaposlili su tri radnika.

U saopštenju je istaknuto da je to knjaževačko preduzeće samo jedno od 17 preduzeća sa jugoistoka i jugozapada Srbije koja su donatori razvojnog programa Evropski PROGRES podržali sa ukupno 253.880 evra sa ciljem da unaprede proizvodnju i otvore nova radna mesta.

Kako je jedan od preduslova za odabir projekata bila spremnost preduzeća da sprovedu društveno odgovorne aktivnosti koje treba da doprinesu široj zajednici, ””Kran Projekt”” je podržao odrzavanje tri radionice na temu zaštite životne sredine i finansirao izgradnju igrališta za decu čijem svečanom otvaranju je prisustvovala i delegacija zamenika i zamenica ambasadora evropskih država.

””Nadam se da će ovo biti primer dobre prakse koji će da slede i druga preduzeća jer pokazuje da biznis i lokalna zajednica idu ruku pod ruku kada je u pitanju razvoj””, rekao je Benedikt povodom otvaranja igrališta.

On je dodao da je to i primer saradnje i partnerstva na delu, jer uz podršku EU i Vlade Švajcarske ””Kran Projekt”” bolje posluje, otvara nova radna mesta, a najmlađi u Knjaževcu uz donacije tog lokalnog preduzeća imaju bezbedno mesto za igru i uče kako da čuvaju životnu sredinu.

Predsednik opštine Milan Ðokić je izrazio zahvalnost Evropskoj uniji na podršci koju pruža ekonomskom i infrastrukturnom razvoju Knjaževca ukazujući da je uz angažovanje lokalne samouprave prostor, koji je do pre par godina bio neuređena površina, i uz donaciju preduzeća ””Kran Projekt”” sada postao novo igralište za decu.

Delegacije zamenika i zamenica ambasadora evropskih zemalja posetila je i carsku palatu Felix Romuliana u Gamzigradu kod Zaječara, lokalitet koji je pod zaštitom UNESCO.

EU je za ovaj lokalitet krozprojekat HERA ””Održivo upravljanje turizmom u okviru jadranskog nasleđa”” izdvojila gotovo 600.000 evra za opremanje multimedijalnog centra sa modernom kompjuterskom i hologramskog video opremom, a završeni su i radovi na tri kule koje predstavljaju izložbeni prostor i prostor za hologramsko upoznavanje sa izgledom Felix Romuliane u vreme njenog procvata.

Iz svojih fondova EU je takođe podržala projekat ””Putevima rimskih careva i vina”” u koji su uključeni Gamzigrad i Rajačke pivnice, navedeno je u saopštenju.

Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržava sa ukupno 24,46 miliona evra.

Program ima za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije.

Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Opštine obuhvaćene programom su Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.

Povezani članci

Studenti o Evropskoj uniji

EWB

Koalicija 27: Otvaranje klastera idealna prilika da Vlada upozna javnost o čemu se pregovara u poglavlju o životnoj sredini

EWB

GLOBSEC: Srbija najmanje proevropski orijentisana, ali bi većina ipak u EU

EWB