fbpx
European Western Balkans
Politika

Benedikt: Lideri u regionu da se usredsrede na reforme, saradnju i pomirenje

Oskar Benedikt; Foto: Tanjug / Rade Prelić

BEOGRAD – Treba da radimo u pravcu očuvanja mira i stabilnosti u regionu, kaže u svom intervjuu za jubilarno izdanje dnevnog lista Danas, zamenik šefa Delegacije Evropske unije Oskar Benedikt.

Upitan da prokomentariše očekivanja Evropske unije od Srbije, nakon izbora novog predsednika, Benedikt kaže da se od Srbije očekuje da nastavi da ispunjava evropske standarde.

„Srbija je istakla evropsku integraciju kao svoj prioritet od demokratskih promena 2000. godine, a EU od tada snažno stoji uz Srbiju, kako bi joj pomogla da ostvari taj cilj“, ističe Benedikt.

Osvrnuvši se na slobodu izražavanja i okupljanja, Benedikt kaže da su to osnovna prava svakog demokratskog društva i pozvao srpske vlasti da se upuste u dijalog među ljudima različitih gledišta o društvenim i ekonomskim pitanjima.

Što se tiče tempa pristupanja Srbije EU, zamenik šefa Delegacije EU kaže da se on temelji na spremnosti Srbije i sprovođenju akcionih planova, i dodaje da tempo zavisi od dobre pripreme Srbije i procene država članica o ispunjenosti kriterijuma.

„Do sada je otvoreno osam poglavlja, od čega su dva privremeno zatvorena, i očekujemo da tokom ove godine bude otvoreno još nekoliko novih poglavlja“, naglašava Benedikt.

Kao ključne zadatke srpskih vlasti, on vidi usvajanje zakona u parlamentu, sprovođenje usvojenih zakona, ali i sprovođenje akcionih planova i strategija.

„Lideri u regionu treba da ostave po strani zapaljivu retoriku i usredsrede se na reforme, saradnju i pomirenje, budući da je to istinski evropski duh koji su usvojili kao svoj krajnji cilj“, objašnjava Benedikt.

Dijalog Beograda i Prištine bi trebao da dobije novi zamajac, smatra Benedikt i dodaje da su od dosadašnjih sporazuma građani imali koristi u svakodnevnom životu.

Upitan da prokomentariše „ruski uticaj“ u Srbiji i njenu spoljnu politiku, Benedikt kaže da je jasno da Srbija ima bliske odnose sa Rusijom ali da se u periodu do dobijanja članstva „očekuje da Srbija progresivno stavlja interes EU na prvo mesto“.

Povezani članci

Bilčik i Fajon: Zabrinutost zbog nepripremljenosti glasačkih odbora za referendum

EWB

Održana prva sednica Radne grupe za podršku unutrašnjem dijalogu

EWB

Ditman: Vladavina prava najveći izazov Srbije na evropskom putu

EWB