fbpx
European Western Balkans
Društvo

Benedikt: Pohvale za zaštitu ljudskih prava, ima još posla

Konferencija "Kodeks ravnopravnosti: Smernice za kreiranje antidiskriminatorne politike poslodavaca u Srbiji"; Foto: Tanjug / Tanja Valić

BEOGRAD – Srbija je poslednjih godina dokazala svoju posvećenost zaštiti ljudskih prava, iako ima još prostora za napredak, kaže zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt.

Benedikt je, na predstavljanju Kodeksa ravnopravnosti u Palati Srbija rekao da borba protiv diskriminacije zahteva napore svih, a u toj borbi ključni su akteri Kancelarija za ljudska i manjinska prava i Poverenik za zaštitu ravnopravnosti.

On je ukazao da diskriminacija postoji i u evropskim zemljama, te dodao da ankete pokazuju da skoro polovina građana veruje da nije dovoljno urađeno na rešavanju tog problema.

Benedikt je istakao da je Srbija poslednjih godina dokazala svoju posvećenost zaštiti ljudskih prava, ratifikovanjem mnogih dokumenata i izgradnjom institucija i nezavisnih tela.

“To su sve važna dostignuća, ali činjenica da diskriminacija i dalje postoji, pokazuje da treba još rada, jer je previše ljudi suočeno sa preprekama u životu”, rekao je Benedikt.

On je dodao da će Kodeks, iako neobavezujući, biti od velike pomoći kompanijama kako bi izbegle diskriminaciju.

“Poslodavci imaju odgovornost da se prema svakom zaposlenom odnose sa poštovanjem, ravnopravno”, podvukao je Benedikt.

Dodao je da je potrebna snažna, brza i jasna reakcija države na slučajeve diskriminacije, kako bi se poslala poruka da se diskriminacija po bilo kom osnovu nedopustiva.

Benedikt je dodao da je Delegacija EU u Srbiji od uspostavljanja institucije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti imala dobru saradnju.

Povezani članci

[BSF] Geopolitika se vraća u susedstvo Evrope

Tanjug

Ambasada Kraljevine Norveške i Balkanski fond za demokratiju nastavljaju podršku organizacijama civilnog društva u Srbiji, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji

EWB

Konferencija “Evropa u više brzina: produbljivanje bezbednosne i odbrambene politike”

EWB