fbpx
European Western Balkans
Društvo

Benedikt: Srbija grabi jako ka članstvu u EU

Oskar Benedikt; Foto: Tanjug / Rade Prelić

BEOGRAD – Povodom 9. maja, Dana Evrope, danas je u Skupštini grada upriličen svečani prijem čiji je domaćin bio zamenik šefa delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt, a prisustvovao je premijer i novoizabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Posle intoniranja himni Srbije i Evropske unije, Benedikt je u prigodnom obraćanju rekao kako se srpski narod pre 16 godina odlučio za evropski put, a do sada je, kaže, na tom putu mnogo postignuto.

“Srbija grabi jako ka članstvu u Evropskoj uniji”, rekao je Benedikt i naveo da će Evropska unija uvek biti na strani Srbije.

Podsetivši na istorijat Dana Evrope, Benedikt je rekao da je 9. maja 1950. godine, samo pet godina posle Drugog svetskog rata, donesena Šumanova deklaracija, koja je trebalo da obezbedi saradnju između evropskih zemalja i spreči bilo kakve dalje ratove.

“Danas se moramo toga setiti, jer je ovo vreme porasta populizma i nacionalizma”, istakao je on.

Poslednji izbori u Austriji, Holadniji i Francuskoj, pokazali su, kaže, da takva mišljenja ipak nisu prevladala.

Foto: Tanjug / Rade Prelić

Veoma posećenom prijemu su, osim novoizabranog predsednika Srbije, pored ostalih prisustvovali ministarka bez portfelja zadužena za EU integtacije Jadranka Joksimović, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, šefica pregovaravckog tima Tanja Miščević, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, gradski menadžer Goran Vesić, predstavnici diplomatskog kora, političkog i javnog života.

Na današnji dan, pre 67 godina, tadašni ministar spoljnih poslova Francuske Robert Šuman predstavio je svoj predlog kreiranja organizovane Evrope, poznat kao Šumanova deklaracija, koja se smatra začetkom onoga što je danas poznato kao Evropka unija.

Šuman je predložio stvaranje nadnacionalne institucije koja bi upravljala industrijom uglja i čelika, sektorom koji je u to vreme predstavljao osnovu vojne industrije. Stavljanjem pod kontrolu ovako značajne industrije, budući rat ili sukob bi bio nezamisliv.

Odluka da se baš 9. maj slavi kao Dan Evrope donesena je na samitu lidera EU u Milanu 1985.

Institucije EU 9. maja otvaraju svoja vrata građanima, a predstavništva širom sveta, uključujući i Delegaciju EU u Srbiji, organizuju aktivnosti i skupove namenjene građanima, poput koncerata, debata i poseta.

Povezani članci

“Rumunija će se truditi da očuva mesto Zapadnog Balkana na evropskoj agendi”

Sofija Popović

Istraživanje: Vlade ne traže povratne informacije od građana o kvalitetu javnih usluga

EWB

Otvoren konkurs za poziciju izvršnog direktora Evropskog fonda za Balkan

EWB