fbpx
European Western Balkans
Mišljenja

Beograd je na dobrom putu

Đuzepe Manco; Foto: Tanjug / Zoran Žestić

* Autor teksta je Đuzepe Manco, ambasador Italije u Beogradu. Tekst je objavljen u dnevnom listu Danas povodom Dana Evrope. 

Naša Unija i naše jedinstvo predstavljaju nadu, čvrstu osnovu, za ekonomski uspešniju Evropu.

Smatram da najdublje značenje onoga šta je Evropska unija nalazimo zapisano u Deklaraciji iz Rima koju su usvojili lideri EU 25. marta ove godine povodom 60 godina od potpisivanja ugovora koji su postavili osnove velikog evropskog projekta.

U Deklaraciji stoji: “Evropsko jedinstvo počelo je kao san nekolicine i postalo nada mnogih”. I danas kada se Evropska unija suočava za izazovima bez presedana, kako na globalnom tako i na unutrašnjem nivou, naša Unija i naše jedinstvo predstavljaju nadu, čvrstu osnovu, za ekonomski uspešniju Evropu, bezbednu unutar i van sopstvenih granica, jaku na međunarodnoj sceni i blisku potrebama njenih stanovnika.

U tom velikom zajedničkom projektu Evrope koja je uspešnija, bezbednija, jača i bliža građanima, Srbija (kao i druge zemlje na Balkanu) ima veoma važnu ulogu budući da evropski projekat ne bi bio celovit bez Balkana. Pristupanje Evropskoj uniji je osnovni strateški cilj Srbije i pristupni pregovori sa Evropom su nužan instrument za promovisanje reformi koju se neophodne kako bi Srbija postala moderna, efikasna i stabilna zemlja. Ritam procesa pridruživanja je bitan faktor i u tom smislu Beograd je na dobrom putu.

Isto toliko važno, pored samog procesa, jeste da građani razumeju i imaju koristi od napretka postignutog u približavanju Srbije Evropskoj uniji, naročito u oblastima koje ih se direktno tiču. Mislim, na primer, na efikasnost javne administracije, na vladavinu prava i na temu zapošljavanja koje veće približavanje Evropi nosi sa sobom.

Povezani članci

Sveobuhvatno rešavanje pitanja Kosova i spoljnopolitički okvir pregovora Srbije sa EU

Igor Novaković

GMO? U čemu je fora?

Zoran Sretić

„Delimična priznanja“ za „vrlo ograničen napredak“: Evropske integracije Srbije između tumačenja i realnosti

Jelena Pejić Nikić