fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Beograd i Priština vraćaju se za pregovarački sto u četvrtak

Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić; Foto: Predsednik Srbije

BRISEL – Posle skoro dve godine zastoja pregovarači Beograda i Prištine vraćaju se za pregovarački sto u četvrtak, zaključak je juče održanog video sastanka predsednika Srbije, premijera Kosova i predstavnika Evropske unije na kom utvrđen je dnevni red nove runde dijaloga, prenosi N1. 

“Kao rezultat današnjeg sastanka dogovorili smo glavne elemente procesa i takođe smo se dogovorili oko dnevnog reda sledećeg satsanka koji će biti održan ovog četvrtka u Briselu”, rekao je Specijalni predstavnik Evropske unije za Dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

On se zahvalio partnerima na konstruktivnom angažovanju za nastavak dijaloga koji je prekinut skoro pre dve godine.

Visoki predstavnike Evropske unije Đuzep Borelj naglasio je da ovi razgovori zahtevaju političku posvećenost obe strane.

“Ovi razgovori zahtevaju političku hrabrost sa obe strane, zahtevaju posvćenost i angažovanje u dugu kompromisa i pragmatizma. Nikada nije bilo lako naći rešenje za problem koji je bio bolan ali to je razlog zašto smo ovde da pokušamo ponovo”, krekao je Borelj.

Dijalog Beograda i Prištine formalno je prekinut na jesen 2018. godine kada je Vlada Kosova uvela takse na robu iz Srbije, što je srpska strana navela kao razlog za prestanak razgovora. O čemu će Vučić i Hoti razgovarati u Brisleu još uvek nije poznato.

Prethodno su francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel izdali zajedničko saopštenje nakon video-samita sa Vučićem i Hotijem u petak, u kojem su ohrabrili lidere da u „sledećim mesecima postignu suštinski napredak”.

Povezani članci

Mogerini se sastala sa delegacijom Skupštine Kosova

EWB

Hiseni: Grenel i dalje snažno posvećen dijalogu

EWB

Haradinaj: Tači nije rekao ništa konkretno o sastanku sa Vučićem u Vašintgonu

EWB