fbpx
European Western Balkans
Društvo Izdvojeno

[BSF] Beogradski bezbednosni forum 2018 počinje danas

Logo Beogradskog bezbednosnog foruma

BEOGRAD – Osmo izdanje Beogradskog bezbednosnog foruma, u organizaciji Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Evropskog pokreta u Srbiji i Beogradskog centra za bezbednosnu politiku počinje danas i traje do petka, 19. oktobra.

U sredu će nakon akademskog dela uslediti panel diskusija pod nazivom “Balkan 2025”, koju će pratiti dve sesije koje će se baviti budućnošću Bosne i Hercegovine, odnosno izvorima regionalne nestabilnosti.

U četvrtak ujutro, događaj će zvanično otvoriti Sonja Liht, predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost. Odmah nakon toga uslediće diskusija o odnosima Zapadnog Balkana i Evropske unije, u kojoj će učestvovati predsednik Austrije Aleksander van der Belen i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Tokom tri dana, različitim temama, kako regionalnim, tako i globalnim i evropskim, baviće se ukupno jedanaest sesija i četiri plenarna panela.

Forum će u petak zatvoriti diskusija između premijera Makedonije Zorana Zaeva i premijerke Srbije Ane Brnabić o boljoj povezanosti regiona.

Neke od tema uključuju i skoriji razvoj događaja u odnosima Beograda i Prištine, aktivnosti Nemačke i SAD u regionu, izglede za pomirenje na Zapadnom Balkanu, ali i situaciju na Bliskom istoku, odnose Rusije i Zapada, propagandu i dezinformisanje i četvrtu industrijsku revoluciju.

“Nesigurnost i nepredvidljivost koje i dalje traje nisu više oblik krize; nepredvidljivost je postala “nova normalnost” u međunarodnim odnosima. Akteri više nisu podložni pravilima i institucijama post-hladnoratovskog perioda. Može se primetiti novi balans u fenomenima i efektima prvih pojava veštačke inteligencije, kao i ubrzanje i veća automatizacija rada i ukupne globalne ekonomije”, stoji u najavi događaja.

Veliki broj istaknutih stručnjaka i zvaničnika govoriće na Forumu. Neki od njih su i Metju Palmer, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD, Nj. E. Kajl Skot, američki ambasador u Srbiji, Nj. E. Tomas Šib, nemački ambasador u Srbiji, Hedvig Morvai, izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan, Florijan Biber, profesor Univerziteta u Gracu, Gordana Čomić, potpredsednica Skupštine Srbije, Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, i drugi.

Portal European Western Balkans je strateški medijski partner ovogodišnjeg Beogradskog bezbednosnog foruma.

Povezani članci

Izrada nacrta strategija nacionalne bezbednosti i odbrane nije bila inkluzivna

EWB

Promena Ustava kasni dve godine, predložene izmene i dalje problematične

Sofija Popović

Najbrža od svih reformi: Kako spuštanje cenzusa krši Kodeks Venecijanske komisije

Aleksandar Ivković