fbpx
European Western Balkans
Region

Berlinski proces – prečica ka EU, a ne zamena

Panel diskusija "Posle samita u Trstu"; Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

BEOGRAD – Berlinski proces nije zamena za evrointegracije, već prečica ka Evropskoj uniji, rekla je danas članica parlamentarnog odbora za evrointegracije i poslanica SNS Vesna Marković na panel diskusiji “Posle samita u Trstu”.

U debati, u organizaciji istraživačko-izdavačkog centra Demostat i Fondacije Konrad Adenauer, novinari, parlamentarci i članovi odbora za integracije, te fakultetski asistenti saglasili su se, uprkos raznolikim stavovima o dnevno političkim temama, da Samit u Trstu predstavlja značajan korak na putu regiona ka EU.

Marković smatra da je primetno da se Berlinski proces od 2014, kada je prvi put održan u Berlinu, intenzivirao i da sada postoje konkretni rezultati.

Kao neko ko sarađuje sa parlamentarcima iz Bundestaga, Marković kaže da je EU shvatila da je proširenje bitno ne samo za stabilnost regiona, već i za stabilnost same Evropske unije, ako se u obzir uzmu pitanja terorizma i migracija.

“Berlinski proces nije zamena za proces evrointegracija već samo prečica ka tome”, rekla je ona.

Politikolog i asistent na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić rekao je kako se pitanje “da li je Berlinski proces zamena za evrointegracije” može odgovoriti i sa “da” i sa “ne”.

“Da, zato što EU ni sama ne zna kako ide dalja politika proširenja”, rekao je on dodajući da su lideri EU rekli u Trstu, kojem je prisustvovao, da učlanjenje zemalja Zapadnog Balkana nije “iza ćoška”, ali da je ovo proces koji treba region da ohrabri na tom putu, jer EU ne odustaje od proširenja.

A sa druge strane, ako sagledamo rezultate samita, kaže Surlić, odgovor je “ne”, na pitanje o zameni članstva u EU Balkanskim procesom.

“Balkan ostvaruje sve veću stabilnost i ako ostane dosledan Berlinskom procesu može da postane razvijeno područje a ne crna rupa Evrope”, rekao je on.

Povezani članci

Albanija pozdravlja podršku Evropske komisije, ali zavrće rukave

EWB

Predsednici zapadnobalkanske šestorke sutra na samitu procesa Brdo-Brioni

EWB

Rama: Odustajanje od procesa integracija značilo bi destabilizaciju

EWB