fbpx
European Western Balkans
Politika

Berlinski proces: Uz pohvale uspeha regionalne integracije, lideri se obavezali da će nastaviti ekonomsku saradnju

Onlajn samit u okviru Berlinskog procesa; Foto: Nemačka Savezna vlada

BERLIN – Tokom jučerašnjeg onlajn samit premijera Zapadnog Balkana i lidera Evropske unije, čiji je domaćin bila nemačka kancelarka Angela Merkel, učesnici su razmatrali rezultate regionalne saradnje i izneli buduće korake u ovom procesu.

Pored lidera regiona Zapadnog Balkana, zvaničnika EU i kancelarke Merkel, Samitu su prisustvovali i predsednik Francuske Emanuel Makron, premijeri Italije, Bugarske, Poljske, Slovenije, Grčke, Hrvatske i kancelar Austrije.

Berlinski proces je inicijativa čiji je cilj intenziviranje regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu i pomoć integraciji država regiona u EU. Inicijativu je 2014. godine pokrenula nemačka kancelarka Angela Merkel, a  pored godišnjih sastanaka najviših zvaničnika, Berlinski proces obuhvata i sastanke regionalnih predstavnika omladinskih i organizacija civilnog društva, kao i poslovnih udruženja.

Merkel: Akcenat staviti na “praktične uspehe” procesa

Nemačka kancelarka Angela Merkel, u svom poslednjem nastupu na Samitu Berlinskog procesa u ulozi šefa vlade, ocenila je da je, pored svih poteškoća koje još uvek postoje, kao što je prevazilaženje ratne prošlosti, Berlinski proces dao niz praktičnih uspeha u poslednjim godinama, naročito u poslednjih 12 meseci.

Ona je spomenula Regionalni sporazum o romingu, koji je stupio na snagu 1. jula, Zelene koridore uspostavljene prošle godine, rad Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO), ali i preduzete korake ka implementiranju zajedničkog regionalnog tržišta.

“Ovaj proces jasno pokazuje da je pored procesa približavanja sa Evropskom unijom, sa ciljem članstva, pre svega važno da region sarađuje, posebno u ovoj fazi u kojoj svaka pojedinačna zemlja još uvek radi na svom putu ka EU”, izjavila je Merkel na konferenciji za medije nakon sastanka.

Ona je priznala da postoji niz poteškoća koje treba prevazići, poput dijaloga između Srbije i Kosova, ali i situacije u Bosni i Hercegovini.

“Nažalost, još uvek imamo niz razgovora između Bugarske i Severne Makedonije, kako bismo održali međuvladinu konferenciju. Potrebno nam je puno stripljenja i zalaganja za region i to su danas potvrdili svi učesnici”, rekla je nemačka kancelarka.

Merkel je potvrdila informaciju da će se tokom slovenačkog predsedavanja Unijom organizovati Samit EU – Zapadni Balkan.

“Nadamo se da ćemo do 6. oktobra ipak uspeti da postignemo neke praktične pomake u kreiranju aranžmana u pogledu zajedničkog tržišta na Zapadnom Balkanu”, zaključila je Angela Merkel.

Zaključci: Nastaviti Berlinski proces, zaključiti posao koji su preduzeli RCC i CEFTA

U zaključcima samita, objavljenim sinoć, učesnici su naglasili potrebu za nastavkom Berlinskog procesa kako bi se iskoristio puni potencijal regionalne saradnje, takođe i u cilju prevazilaženja socio-ekonomskig posledica pandemije koronavirusa.

Učesnici su poručili da je proširenje EU na Zapadni Balkan strateško ulaganje u mir, demokratiju, prosperitet, bezbednost i stabilnost u Evropi, potvrđujući dugogodišnji stav da budućnost čitavog regiona leži u Evropskoj uniji.

Zadatak država Zapadnog Balkana je da, kako se navodi,  bez odlaganja zaključe posao koji je preduzeo i omogućio RCC i CEFTA, i da potpišu ili usvoje relevantne sporazume i odluke u korist građana i kompanija u regionu.

Zaključili su i da su korupcija i pranje novca zajedničke bezbednosne pretnje i pozdravili napredak koji je postigao Upravni odbor Berlinskog procesa za bezbednost, u cilju jačanja regionalne i međunarodne saradnje u sprečavanju i borbi protiv krijumčarenja droge, trgovine ljudima, oružjem i nasilnog ekstremizma.

Učesnici su u objavljenim zaključcima pohvalili solidarnost EU sa Zapadnim Balkanom u borbi protiv pandemije, podrškom regionu, uključujući i isporuku vakcina kroz KOVAKS sistem.

Kada je u pitanju Forum civilnog društva u okviru Berlinskog procesa, učesnici su pozdravili preporuke koje je razradilo deset radnih grupa, u kojima se između ostalog, insistira na snažnijem uključivanju građana u procese pristupanja EU, važnosti pomirenja i slobodi i nezavisnosti medija, većem fokusu na životnu sredinu i energetsku tranziciju, kao i na punoj integraciji Roma i drugih manjina.

Evropska komisija: Ekonomska integracija regiona važna za planirane investicije

Evropska komisija, kako se navodi u saopštenju, potvrdila je posvećenost saradnji i podršci u regionu i njegovom postpandemijskom oporavku kroz Ekonomski i investicioni plan.

EK pozvala je na dalji napredak u ekonomskoj integraciji Zapadnog Balkana kako bi se iskoristili svi potencijali planiranih investicija.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je u svom uvodnom obraćanju da je prioritet EK da ubrza program proširenja na region Zapadnog Balkana i da podrži partnere iz regiona u njihovom radu na sprovođenju neophodnih reformi za naredak na njihovom evropskom putu.

“Naše angažovanje prevazilazi i to, a Berlinski proces poslužio je kao inkubator mnogih inicijativa koje su sada postale sastavni deo politike Evropske unije prema regionu. Zajedno smo postavili put ka održivijoj, digitalnoj i otpornijoj Evropi”, poručila je Fon der Lajen.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji naglasio je da je prevazilaženje socio-ekonomskog jaza između Zapadnog Balkana i EU presudno za proces proširenja.

“Kroz Ekonomski i investicioni plan donosimo značajne mogućnosti za investiranje u region. Sada jena regionu da ih dobro iskoristi primenjujući svoj puni ekonomski potencijal i uspostavljajući zajedničko regionalne tržište zasnovano na pravilima Evropske uniji”, rekao je Varhelji.

Kurti pozvao na ponovno organizovanje slobodnog trgovine u regionu

Premijer Kosova Aljbin Kurti, tokom samita, izjavio je da je njegova zemlja u potpunosti posvećena regionalnoj saradnji, bez obzira na to što on ne prihvata ideja “mini-Šengena”, koju već duže vreme zagovara albanski premijer Edi Rama.

Prema njegovim rečima, rešenje bi bio Sporazum o slobodnoj trgovini za jugoistošnu Evropu, zasnovan na modelu EFTA-EEA.

“Svakako se nadamo da Evropska komisija može ozbiljno da razmotri ovaj predlog i započne dijalog koji bi doveo do konkretnih rezultata”, rekao je kosovski premijer.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić u svom obraćanju zahvalila je nemačkoj kancelarki na snažnoj podršci i aktivnom pristupu regionalnoj saradnji.

“Zahvaljujući podršci Nemačke i kancelarke Merkel, ali i unutrašnjim inicijativama predstavnika Srbije, Albanija i Severne Mekaedonije, primena Akcinog plana omogućiće dalje širenje ekonomske i trgovinske saradnje u regionu, što će ga učiniti privlačnijim za strane investitore”, izjavila je Brnabić.

Kako se navodi u saopštenju Vlade, Brnabić je zaključila da je saradnja u regionu posebno vidljiva kroz solidarnost sa susedima tokom pandemije i pomoći u vakcinama i medicinskoj opremi.

Povezani članci

Johanes Han u petak u Beogradu

EWB

Nedostatak odluke EU o Severnoj Makedoniji slabi zagovornike proširenja u regionu

EWB

Reakcije OCD i medija: Nejasan osnov za proveru bankarskih podataka zaposlenih u medijima i OCD

EWB