fbpx
European Western Balkans
Evropa

Besplati WI-FI u svim država EU do 2020.

Foto: Pixabay

BRISEL – Evropska Komisija, Evropski parlament i Savet postigli su politički dogovor o uspostavljanju i finansiranju besplatnog bežičnog interneta širom EU.

Do 2020. besplatni bežični internet trebalo bi da bude dostupan na trgovima, u parkovima, bibliotekama, bolnicima i drugim otvorenim i zatvorenim javnim prostorima u svim zemljama članica EU.

”WiFi4 EU inicijativa doprinosi našoj viziji da svako evropsko selo i grad u svojim centrima od javnog interesa imaju besplatan bežični internet do 2020. godine”, izjavio je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

Postignuti dogovor tri najznačajnije EU institucije podrazumeva izdvajanje 120 miliona evra za finansiranje opreme za bežični internet u 6000 do 8000 opština širom EU.

Kada sistem bude postavljen, lokalne vlasti koji žele da ponude bežični internet u oblastima gde slična javna ili privatna ponuda još uvek ne postoji moći će da podnesu zahtev za finansiranje kroz jednostavan proces, navodi se u Evropskoj komisiji.

”Digitalna strategija jedinstvenog tržišta ima za cilj da izgradi potpuno povezanu Evropu gde će svako imati pristup visko kvalitetnim digitalnim mrežama. WiFi4EU poboljšaće povezanost upravo na mestima gde je internet bio ograničen. Ovo je prvi korak ka uspostavljanju brzih veza i mreža viskog kapaciteta na celoj teritoriji EU”, naglasio je potpredsednik Evropske komisije zadužen za digitalno tržište Andrus Ansnip.

Inicijativu WiFi4EU najavio je 2016. godine predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker kao deo ambicioznog remonta telekomunikacionih pravila EU što uključuje i rastuću potrebu povezivanja Evropljana, kao i jačanje konkurentnosti EU.

Povezani članci

Plenković: Otvorena pitanja o granici rešavati dijalogom

EWB

Liberali proglasili program za evropske izbore, potvrđena koalicija sa Makronom

EWB

Erdogan: EU bi da Turska odustane od kandidature za članstvo

EWB