fbpx
European Western Balkans
Ekonomija i Biznis

Bespovratna sredstva za samozapošljavanje 28 ljudi

Nenad Ivanišević; Foto: Facebook / Evropski progres

NIŠ – Evropska unija i Vlada Švajcarske su obezbedili bespovratna sredstva za samozapošljavanje 28 ljudi čije su ideje prepoznate kao najbolje u okviru projekta vrednog 170.000 evra koji je za cilj imao osnaživanje ranjivih i marginalizovanih grupa u 34 lokalne samouprave na jugoistoku i jugozapadu Srbije, saopšteno je danas iz Evropskog progresa.

Tim povodom državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević je ocenio da bez dobrog obrazovanja i zapošljavanja nema potpunog uključivanja u društvo.

“Projekti koje su EU i švajcarska vlada podržali u opštinama programa Evropski progres su inkluzivni u pravom smislu, jer obuhvataju širu populaciju i širok obuhvat podrške”, rekao je Ivanišević prilikom predstavljanja rezultata na skupu „Unapređenje socijalne uključenosti na lokalnom nivou” koji je danas održan u Nišu.

Iz Ministarstva za rad je saopšteno da je Ivanišević poručio da projekti koji imaju za cilj da ljude obrazuju radi što kvalitetnijeg zapošljavanja pokazuju koliko se voli svoja zemlja.

Takvi projekti mogu se, prema njegovim rečima, nazvati patriotskim i rezultat su strateških dokumenata na terenu.

On je podsetio da je Vlada Republike Srbije prošle godine usvojila ESRP (evropski program reformi za socijalnu politiku i zapošljavanje) da bi se unapredila socijalna politika i povećao broj zaposlenih. Državni sekretar je istakao da Vlada planira izradu nove strategije za socijalnu zaštitu koja će se baviti i pitanjima koja se tiču pripadnika trećeg doba.

Menadžer programa Evropski progres Marko Vujačić je rekao da projekat donosi niz odličnih rezultata koji će koristiti razvoju politika u oblasti socijalne zaštite i da je 65 odsto opština u našoj zemlji već iskazalo nameru da se koriste rezultatima projekta.

U okviru konferencije je, osim predstavljanja rezultata aktivnosti koje su sprovedene u okviru projekta “Podrška lokalnim samoupravama u unapređenju socijalnog uključivanja ugroženih i marginalizovanih grupa“, održana i svečana dodela sertifikata za 28 korisnika subvencija za samozapošljavanje iz 34 opštine u Srbiji.

Događaj je organizovan u okviru programa Evropski progres koji finansiraju Evropska unija i Vlada Švajcarske, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge u Srbiji (UNOPS).

Povezani članci

Negre: Ovde smo da podržimo Srbiju na putu u EU

EWB

Srbija ipak nedovoljno ekonomski pripremljena za članstvo – umereno spremni zauvek?

EWB

Evropska investiciona banka izdvaja 700 miliona evra podrške za Zapadni Balkan

EWB