fbpx
European Western Balkans
Politika

Bez deklaracije o REKOM-u na Samitu u Londonu

BEOGRAD – Ministartsvo spoljnih poslova Velike Britanije zaključilo je dnevni red predstojećeg samita u Londonu bez planirane tačke koja se odnosi na potpisivanje Deklaracije o Regionalnoj komisiji za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenim na teritoriji nekadašnje SFRJ (REKOM), saopštila je danas Koalicija za REKOM.

U saopštenju se dodaje da ta Koalicija zaključno sa današnjim danom nije primila odluke Srbije, Crne Gore, Kosova i Makedonije o ovom pitanju, što je uticalo da organizator samita predloženu tačku ne uvrsti u dnevni red.

„Čvrsto obećanje predsednika Srbije, Crne Gore, Kosova i Makedonije da će premijeri vlada pomenutih zemalja na samitu u Londonu potpisati Deklaraciju o osnivanju REKOM-a nije nije donelo očekivane rezultate“, saopštila je Koalicija.

Koalicija za REKOM navodi da je potpisivanje Deklaracije bilo je osmišljeno kao demonstracija „spremnosti lidera postjugoslovenskih zemalja da se zajednički bave nedavnom prošlošću… i kao poziv preostalim postjugoslovenskim zemljama da zajednički ponesu teret prošlosti i dopinesu izgradnji kulture saosećanja i poštovanja svih žrtava ratova devedestih godina“.

Koalicija za REKOM je najavila da će nastaviti saradnju sa institucijama postjugoslovenskih zemalja u vezi sa osnivanjem REKOM-a.

Povezani članci

Fabrici: Srbija da nastavi da radi jer se pozicija EU nije promenila

EWB

Han: Strategija EU za Zapadni Balkan u februaru

EWB

Krizni štab za suzbijanje COVID-19: Problematična komunikacija i urušavanje poverenja

Sofija Popović