Matić: Ukidanje rominga u regionu 2021. godine

Zapadni Balkan; Foto: Pixabay

BEOGRAD – Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić je izjavila da će za nešto manje od mesec dana biti potpisan regionalni Sporazum o romingu država Zapadnog Balkana.

Kako je istakla u Dnevniku RTS-a, cena poziva biće niže za 25 odsto od 01. jula, dodajući da se očekuje da do 01. jula 2021. cena rominga u regionu bude ista kao cena u domaćem saobraćaju.

“Srbija je još 2014. potpisala sporazum sa Makedonijom, Crnom Gorom, BiH, i mi smo već u režimu smanjenih cena, a plan je da se one dodatno smanje. Ne mogu cene biti veće od 0,19 evra, što je oko 22 dinara”, istakla je Matić.

Datum potpisivanje sporazuma nije poznat iako je planirao da bude potpisan u okviru Drugog digitalnog samita koji je planiran za 4. i 5. april u Beogradu.

“Imajući u vidu da novi sporazum obuhvata i Albaniju, i celu teritoriju Kosova i Metohije, u ovom trenutku datum ostaje pod znakom pitanja”, dodala je državna sekretarka.

Ono što je važnije od datuma potpisivanje jeste najveće smanjenje koje se odnosi upravo na nove članice sporazuma.

“Trenutno je u Albaniji telefonski poziv 150 dinara, što je značajno umanjenje”, navela je Matić kao primer.

“Planirano je da sa 1. julom 2021. godine više i ne bude rominga, odnosno da cene budu kao kod kuće. To nije tako daleko”, navela je Matić u Dnevniku Jutarnjeg programa Javnog servisa, dodajući da je ovo prvi korak ka smanjenju cena rominga i u zemljama Evropske unije, odnosno ka njegovom ukidanju.

Kako je ona istakla ova inicijativa je deo Berlinskog procesa, čija je suština regionalna saradnja i približavanje regiona Evropskoj uniji.

Pored smanjenja cene rominga, u okviru ovog procesa sprovode se i druge inicijative, među kojima i inicijativa o informacionoj bezbednosti.