fbpx
European Western Balkans
Politika

Bez saglasnosti država članica EU za otvaranje novih poglavlja sa Srbijom

Zastave Srbije, EU i država članica; Foto: Evropska unija

BRISEL – Evropska unija neće otvoriti nova poglavlja u pregovorima sa Srbijom, jer o tome nije postignuta saglasnost država članica EU, potvrđeno je za RTS u Savetu EU.

“Međuvladina konferencija EU i Srbije neće biti održana u ovom periodu, s obzirom na to da ni za jedno poglavlje nema saglasnosti o otvaranju, zbog ocene više zemalja članica o nedovoljnom napretku u oblasti vladavine prava”, rečeno je u Savetu.

Kako javlja dopisnik RTS-a Dušan Gajić, Nemačka, Holandija, Belgija, Danska, Švedska, Finska i Bugarska nisu dale zeleno svetlo za otvaranje poglavlja 2, pozivajući se na nedostatke i kašnjenja u reformama u oblasti vladavine prava i nedavni godišnji izveštaj.

Od početka pregovora 2014. godine, Srbija prvi put neće otvoriti nijedno pregovaračko poglavlje tokom godine. Srbija je do sada otvorila 18 od ukupno 35, a poslednji put poglavlje je otvoreno u decembru prošle godine.

Rot: Otvaranje pregovora zavisi od napretka Srbije, ne od Brisela ili Berlina

Nemački ministar za Evropu Mihael Rot izjavio je da deli razočaranje što sa Srbijom nije otvoreno nijedno poglavlje ove godine, ali napominje da otvaranje pregovora zavisi od napretka koji je učinjen, a ne od Brisela ili Berlina, prenosi FoNet. 

Rot je, na konferenciji za novinare posle sastanka ministara inostranih poslova EU, naglasio da je za otvaranje poglavlja neophodna i jednoglasna odluka i predlog Evropske komisije.

“Sloboda medija, stabilna demokratije, regionalno pomirenje, nezavisno pravosuđe su primeri oblasti u kojima je neophodan napredak ako se želi učiniti pomak. To nije u našim rukama, već u rukama zemalja koje žele da se pridruže”, rekao je Rot.

Povezani članci

Vučić i Tajani o evropskom putu Srbije

EWB

Četvrti izveštaj o Monitoringu unutrašnjeg dijaloga o Kosovu

EWB

Sastanak lidera Zapadnog Balkana u Beču: Potvrda evropske perspektive regiona

EWB