fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Bezbednosni izazovi veliki, Srbija između Istoka i Zapada

Aleksandra Joksimović; Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

BEOGRAD – Bezbednosnih izazova je sve više u ovom trenutku, a potencijalno formiranje oružanih snaga EU i odnos Istoka i Zapada na Zapadnom Balkanu mogu odlučujuće uticati na bezbednost našeg regiona, rekla je danas direktorka Centra za spoljnu politiku, Aleksandra Joksimović.

Ona je, na prvoj u nizu debata zatvorenog tipa za eksperte, koje organizuje Centar za spoljnu politiku uz podršku Ambasade SAD, navela da je važno razgovarati o bezbednosnim izazovima u regionu, EU i globalno.

“Važno je tražiti odgovore na pitanje kako da se Srbija postavi u trenucima kada prete različite vrste globalnih bezbednosnih izazova, i kako da održi poziciju faktora stabilnosti”, rekla je Joksimović Tanjugu.

Ona je dodala da će se na kraju ciklusa zatvorenih debati održati konferencija na kojoj će se u javnoj debati pričati o ovim temama.

“Želja i cilj je da se na realan način sagleda sve ono što za Srbiju predstavlja ključne bezbednosne izazove, a i za region, EU i globalno.

Na putu ka EU gde se nalazi tema bezbednosti i šta očekuje Srbiju u ovom sektoru tokom pregovora priključivanju”, kazala je Joksimović.

Profesor na Fakultetu političkih nauka, Dragan Ðukanović rekao je da je bitno da se u širem kontekstu debatuje o regionalnoj i globalnoj bezbednosti i ukaže na izazove i pretnje kako bi se pronašli odgovori i rešenja problema.

On je rekao da se odnos prema NATO menjao tokom godina, od drugog svetskog rata do poslednjih decenija kada je većina država u regionu član NATO.

“Srbija je vojno neutralna zemlja, ali ima partnerske odnose sa NATO i najviši mogući stepen odnosa kao država koja nije članica saveza. Bitno je razvijati te odnose i zbog bezbednosti srpske zajednice na Kosovu i zbog drugih stvari u regionu poput borbe protiv ekstremizma, terorizma i organizovanog kriminala”, rekao je Ðukanović.

Povezani članci

Zajedničkim snagama protiv sajber kriminala

EWB

Konferencija “Srbija i NATO”: Unapređenje saradnje od interesa za obe strane

EWB

Šormaz: Stoltenberg pozitivno ocenio saradnju Srbije i NATO-a na Parlamentarnoj skupštini NATO-a

EWB